Železnice iz regiona dogovorile prevoz 400.000 tona uglja iz Luke Ploče za Srbiju

U Doboju je u ponedeljak, 23. januara, održan sastanak članova uprava kompanija Željeznica Republike Srpske (ŽRS), Željeznica Federacije BiH, Srbija Kargo i rukovodstva Elektroprivrede Srbije na kome je usaglašen nacrt budućeg sporazuma za prevoz 400.000 tona uglja tokom 2023. godine iz hrvatske Luke Ploče za Srbiju, kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Kako je saopšteno iz Željeznica RS, na sastanku je bilo reči o svim detaljima ugovora, kao i o neophodnim preduslovima i obavezama budućih potpisnika za početak realizacije prevoza novih količina uglja iz Ploča za Elektroprivredu Srbije, saopšteno je iz ŽRS-a.

– Definisanje preduslova za početak realizacije prevoza novih 400.000 tona uglja u 2023. godini iz Luke Ploče za Srbiju kroz Republiku Srpsku i FBiH, podrazumeva preciziranje svih obaveza budućih potpisnika, način otpreme i dinamiku prevoza – navodi se u saopštenju.

Budući sporazum i realizacija prevoza uglja iz Hrvatske za Srbiju kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH okarakterisan je kao još jedan od visoko prioritetnih ciljeva u okviru nastojanja za proširivanje i razvoj regionalne saradnje, sa namerom aktivnog učešća železničkih preduzeća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju, navodi se u saopštenju ŽRS-a.