„Železnice Srbije“ nude direktne vozove za izvoz u Rusiju

Srpska privreda zainteresovana je da svoje proizvode iz naše zemlje železnicom izvozi u Rusiju i to direktnim, maršrutnim vozovima. Reč je, pre svega, o poljoprivrednim proizvodima i građevinskom materijalu, ali je sigurno da bi i drugi proizvođači našli svoj interes da koriste direktan železnički prevoz iz Srbije do Rusije. U skladu sa potrebama domaće privrede, srpske železnice formiraće odgovarajuću transportnu ponudu, kako bi se ostvarila konkurentnost na tržištu i desetine hiljada tona robe krenulo direktnim vozovima iz Beograda do Rusije.

Ovo je dogovoreno sredinom decembra u Beogradu, na sastanku koji je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović održao sa direktorom Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Republike Srbije Vladimirom Milenkovićem i Ognjenom Mrvaljevićem, direktorom firme „Natura Coop“ iz Šimanovaca, jednog od preduzeća zainteresovanih za izvoz proizvoda u Rusiju železnicom.

– „Železnice Srbije“ imaju sve tehničke mogućnosti i kapacitete da se realizuje saobraćaj direktnih, maršrutnih vozova iz Srbije za Rusiju. Kalkulacija cene zavisiće od vrste i količine robe koju ćemo prevoziti železnicom, kao i do kojih ruskih gradova će vozovi saobraćati. U zavisnosti od toga, srpske železnice formiraće odgovarajuću cenu, ali ćemo nastojati da budemo konkurentni na transportnom tržištu, u našem, ali i u interesu celokupne izvozno orjentisane domaće privrede – rekao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović i istakao da vozovi mogu biti i mešovitog sastava, odnosno prevoziti različite vrste robe, čime se povećavaju transportne mogućnosti železnice.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Vladimir Milenković i direktor firme „Natura Coop“ Ognjen Mrvaljević najavili su da već sada postoji potreba da se oko 88 hiljada tona jabuka iz Srbije železnicom vozi za Rusiju, ali i da će u narednom periodu biti aktuelni transporti šljiva, trešanja, povrća i posebno građevinskog materijala. Oni su najavili da će vrlo brzo kontaktirati sve zainteresovane firme za izvoz svojih proizvoda iz Srbije u Rusiju direktnim vozovima i da će nakom toga biti upućen i zvaničan zahtev srpskim železnicama za dostavljanje odgovarajuće transportne ponude.