Izazovi i mogućnosti: Kako unaprediti železnički saobraćaj Zapadnog Balkana?

Za uspeh modernizacije železničke infrastrukture na Zapadnom Balkanu neophodna je dobra komunikacija ključnih donosioca odluka, nadležnih institucija i privrede, jedan je od zaključaka panel-diskusije „Železnički saobraćaj Zapadnog Balkana – Trenutno stanje, izazovi i mogućnosti“.

Događaj je sredinom prethodne sedmice organizovala Privredna komora Beograda u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, a osim predstavnika železničkog sektora i privrednika, u diskusiji su učestvovali i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Jedan od povoda za organizaciju panela bila je i knjiga „Next stop: Europe! Railways ins Western Balkans“. Reč je o prvoj studiji slučaja u poslednjih nekoliko decenija na temu trenutnog stanja železničkog saobraćaja Balkana, koja sadrži smernice za razvoj i unapređenje železničke infrastrukture.

– Za uspeh u daljem radu na unapređenju železničke infrastrukture Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, važna je sprega politike i privrede, odnosno dobra komunikacija između ključnih donosioca odluka, nadležnih institucija, organizacija i privrede – istakao je Norbert Beckmann-Dierkes, direktor Fondacije Konrad Adenauer, a kao primer dobre prakse naveo Nemačku, gde železnički saobraćaj ima veliku podršku Vlade Nemačke.

Učesnici su naglasili da je usklađivanje propisa i zakona između Srbije, ostalih zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, od posebne važnosti za dalji razvoj celokupne železničke infrastrukture

Predstavnici Transportne zajednice podsetili su i  na važnost ulaganja u obrazovanje neophodnih kadrova.

Oni su, takođe, ovom prilikom ukazali i na šest oblasti akcija koje su previđene akcionim planom koji je Transportna zajednica objavila u oktobru 2020: otvaranje železničkog tržišta, prava putnika, rad na graničnim/zajedničkim prelazima, interoperabilnost, upravljanje i modernizacija železničke infrastrukture.

Bilo je reči i o efikasnoj integraciji Srbije i Zapadnog Balkana u održivu i pametnu strategiju mobilnosti EU. 

Na panelu su govorili: Norbert Beckmann – Dierkes, direktor Fondacije Konrad Adenauer, Dejan Lasica, Rail Policy Coordinator i Kire Dimanoski, Rail Officer – Transport Community.

U diskusiji su učestvovali i predstavnici železničkog saobraćaja u Srbiji: Železnice Srbije, Srbija voz, Srbija Kargo, Infrastruktura železnice Srbije, HBIS GROUP Serbia Iron & Steel, Transfera, VTG Rail Logistics Austria, DD-PLOMBEX, NELT, kao i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.