Solun kao pomorsko čvorište za Srbiju – Novi redovan kontejnerski servis do Niša

Kompanija CMA CGM namerava da proširi svoju evropsku mrežu intermodalnih usluga i najavljuje da će već sredinom avgusta pokrenuti novi kontejnerski voz iz grčke luke Solun do Niša. U kombinaciji sa nekoliko pomorskih linija, nova intermodalna veza će doprineti pretvaranju Soluna u pravu pomorsku kapiju do Srbije, navode iz CMA CGM.

Blok-voz na relaciji Solun-Niš-Solun počeće da saobraća počev od 11. avgusta, jednom nedeljno: četvrtkom iz Soluna i ponedeljkom iz Niša. Predviđeni kapacitet je 50 TEU, u svakom smeru. Nova intermodalna usluga podrazumeva tranzitno vreme između Grčke i Srbije od 2,5 dana, navedeno je na zvaničnom sajtu kompanije.

Iz CMA CGM ističu da će intermodalni servis  Solun-Niš-Solun imati dve velike prednosti. Prvi je njegova povezanost sa nekoliko pomorskih ruta – iz Kine, Južne Koreje, Indije, sa Bliskog istoka i Istočnog Mediterana, kao i iz Severne Amerike.

– Intermodalni servis će omogućiti da pošiljke stignu u Niš iz Šangaja za 40 dana, a iz Izmira za 7 dana. Teret će iz Niša do Šangaja putovati 47 dana, do Mundra 37 dana, a do Damietta 6 dana – navodi se.

Druga prednost je dvostruko smanjenje karbonskog otiska pri prevozu kontejnera od Soluna do Niša železnicom, umesto drumom, dodaju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.