Japanski Nidec otvorio proizvodni kompleks u Novom Sadu – Posao za 1.200 ljudi

Japanska korporacija Nidec organizovala je u četvrtak (18. maja) svečano otvaranje fabrika u Novom Sadu (Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. i Nidec Elesys Europe d.o.o.)

Osnovana u Kjotu 1973. godine, Nidec grupacija danas je vodeći svetski proizvođač električnih motora. Prisutni su u više od 40 zemalja, sa preko 340 kompanija u grupi.

Očekuje se da će dve fabrike u Novom Sadu zaposliti najmanje 1.200 radnika.

Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. bavi se prodajom i proizvodnjom motora za automobile i srodne proizvode, dok Nidec Elesys Europe d.o.o. prodaje i proizvodi invertore i elektronske kontrolne jedinice (ECU) za automobile. Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije ove korporacije, a pokretanje fabrika u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka Nidec, istaknuto je na događaju.

– Kao odgovor na pooštravanje ekoloških propisa u Evropi i strože propise o emisiji CO2 za automobile u najvećim zemljama, potražnja za našim automobilskim motorima, inverterima i ECU raste. Kako bi se izgradio efikasan sistem snabdevanja u Evropi, u planu je da nove fabrike u Srbiji budu centralna baza za proizvodne aktivnosti Nidec grupe. Takođe, planirano je da se u budućnosti i druge oblasti poslovanja prošire na lokalno područje. Ovaj projekat takođe je u skladu sa Inicijativom za saradnju na Zapadnom Balkanu, koju japanska vlada sprovodi u Srbiji i drugim zemljama. Veliku podršku dobili smo i od vlada Japana i Srbije – navodi se u saopštenju Nidec grupe.

– Nidec Electric Motor Serbia planira masovnu proizvodnju automobilskih motora, a Nidec Elesis Europe masovnu proizvodnju automobilskih pretvarača i ECU. Pojačaćemo aktivnosti zapošljavanja, uglavnom tehničkih kadrova, što će doprineti i revitalizaciji regionalne privrede – dodaje se u saopštenju.

Sa planovima za masovnu proizvodnju pogonskih sistema „E-Axle“ za električna vozila u Evropi, takođe ćemo intenzivirati i aktivnosti na privlačenju dobavljača. Namera je da formiramo industrijski klaster proizvođača automobilskih motora za evropsko tržište, navodi Nidec u saopštenju.

Detalji o fabrikama 

  • Nidec Electric Motor Serbia
(Nidec Electric Motor Serbia; izvor: nidec.com)

– Electric Motor Serbia d.o.o.
– Proizvodnja i prodaja motora za automobile i pratećih proizvoda
– Broj zaposlenih: 1.000 (u prvoj fazi izgradnje)
– Ukupna površina 59.760 m2

  • Nidec Elesys Europe
(Nidec Elesys Europe, izvor: nidec.com)

– Nidec Elesis Europe LLC
– Proizvodnja i prodaja invertera i ECU za automobile
– Broj zaposlenih: 200 (u prvoj fazi izgradnje)
– Ukupna površina 36.000 m2

Otvaranje

Svečanom otvaranju prisustvovovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Sbije, kao i predstavnici japanske kompanije i grada Novog Sada. Predsednik Srbije istakao je da je dovođenje japanskih investicija od najvećeg značaja ne samo zbog zapošljavanja velikog broja ljudi i novih tehnologija, već i zbog toga što je to zamajac za budućnost u saradnji dve zemlje.

– Za nas je Japan jako važan partner, 320 miliona evra je godišnja trgovinska razmena naših zemalja – rekao je i dodao da je važno da Nidec nastavi i sa drugim fazama ulaganja u Srbiji.