Električni kamioni na testu: mogu li da prevoze duboko zamrznutu robu?

Poljske kompanije Frigo Logistics (operator specijalizovan za distribuciju, transport i skladištenje proizvoda koji zahtevaju kontrolisanu temperaturu) i FRoSTA (specijalista za proizvodnju zamrznute hrane), testiraju nova električna vozila za transport smrznutih proizvoda. 

Testovi novog vozila uključuju transport smrznutih proizvoda na liniji Bidgošč (Bydgoszcz)-Žnin, direktno iz fabrike proizvođača do skladišta u hladnom režimu Frigo Logistics, kao i na relaciji Žnin-Bidgoszcz. Kako prenose poljski mediji, cilj je testirati vozilo na srednjim relacijama i proveriti da li može da odgovori ovom izazovu.

Da li će električni kamion proći test, znaće se za nekoliko nedelja.

Električni Mercedes eActros 300 LS opremljen je sistemima asistencije koji povećavaju bezbednost, uključujući asistenta za održavanje trake, kontrolu nagiba, sistem za monitoring pritiska u gumama, multimedijalni kokpit i inteligentni sistem punjenja.

Frigo će razvijati svoju flotu ka elektromobilnosti

– Pouzdana flota je osnova našeg poslovanja, zbog čega investiramo u njen razvoj. Testiramo nove rešenja dostupna na tržištu, na kome sve veću ulogu dobijaju elektrilna vozila – kaže Krzysztof Pawlik, direktor za transport Frigo Logistics.

– Razvijaćemo svoju flotu ka elektromobilnosti, birajući rešenja prilagođena našim potrebama i potrebama naših poslovnih partnera. Zato trenutno testiramo novi model električnog Mercedesa zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom – FRoSTA. Ovakva rešenja predstavljaju korak ka smanjenju ugljeničnog otiska i uvodjenju pro-ekoloških servisa. Ovaj aspekt poslovanja je važan kako za nas, tako i za naše klijente – dodaje.

Kako se navodi, Frigo Logistics planira razvoj svoje flote i ulaganje u nova vozila, uključujući i poluprikolice.

Konačne odluke o kupovini novih vozila, uključujući i električna vozila, planirane su za drugu polovinu godine, nakon što budu završeni svi planirani testovi.

Kompanija Frigo Logistics specijalizovana je za distribuciju, transport i skladištenje smrznutih proizvoda, kao i za suve, sveže i tečne kategorije prehrambenih proizvoda. Takođe, pružaju i usluge međunarodnog transporta putem mora, vazduha i železnice. Frigo Logistics trenutno ekskluzivno opslužuje sedam lanaca maloprodaje koji posluju na poljskom tržištu, kao i grupu od otprilike osamdeset proizvođača prehrambenih proizvoda. Operator isporučuje proizvode koji zahtevaju kontrolisanu temperaturu na preko 4.500 lokacija širom Poljske. Posluju na deset lokacija i zapošljavaju oko 550 ljudi.

Na testu i električni Volvo 

Osim Mercedesa, električni tegljač Volvo VH još jedno električno vozilo koje se testira u operacijama isporuke duboko zamrznutih proizvoda. Kao i kod drugih testova vozila, i električni Volvo će se koristiti nekoliko nedelja za transport smrznutih proizvoda direktno iz fabrike FRoSTA u Bidgošču do Frigo Logistics skladišta u Žninu i u suprotnom smeru, piše poljsko izdanje portala trans.info. 

Foto: Unsplash/Fotographer David Fedulov, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.