Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom velika šansa za IZVOZ srpskih prehrambenih proizvoda

Nedavno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA) između Srbije i Egipta predstavlja značajan korak u jačanju ekonomske saradnje dve zemlje i otvara nove mogućnosti za trgovinu i investicije. Eliminisanjem carina na većinu proizvoda, sporazum će dovesti do povećanja obima trgovine i konkurentnosti srpskih proizvoda na velikom egipatskom tržištu, koje broji više od 100 miliona potrošača.

Kompanija cargo-partner, vodeći pružalac sveobuhvatnih info-logističkih usluga, pozdravlja potpisivanje sporazuma. Kako ističe direktor prodaje i razvoja u Srbiji i Hrvatskoj Nebojša Đekić, ovo je odlična vest za srpsku privredu, koja će olakšati pristup egipatskom tržištu i omogućiti povećanje robne razmene.

– cargo-partner Srbija je spreman da svojim klijentima pruži sveobuhvatnu logističku podršku, koristeći svoju globalnu mrežu i ekspertizu, kako bi obezbedio efikasno i pouzdano poslovanje sa Egiptom – poručio je Đekić.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipta, podsetimo, potpisan je 13. jula 2024. godine u Kairu. Potpisali su ga srpski ministar trgovine Tomislav Momirović i egipatski ministar za investicije i spoljnu trgovinu Hasan Al Hatib.

Kako je definisano, sporazum će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca nakon što obe strane, putem diplomatskih kanala, prime poslednje pisano obaveštenje da su ispunjeni svi potrebni uslovi prema njihovim nacionalnim zakonima.

Rastuća trgovinska razmena kao pokazatelj potencijala

Trgovinska razmena između Srbije i Egipta beleži konstantan rast poslednjih godina. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2023. godini izvoz iz Srbije u Egipat iznosio je 117,2 miliona evra, dok je uvoz iz Egipta u Srbiju iznosio 36,9 miliona evra.

Žitarice, gvožđe i čelik, mašine i elektronika, hemijski proizvodi, plastika i guma su glavni izvozni proizvodi iz Srbije u Egipat. Sa druge strane, Srbija najviše uvozi voće, povrće, tekstil, đubrivo, plastiku, gumu i farmaceutske proizvode iz Egipta.

cargo-partner Srbija: pouzdan partner za logistiku u trgovini sa Egiptom

Kompanija cargo-partner Srbija nudi širok spektar logističkih usluga za trgovinu sa Egiptom, uključujući avio, pomorski i drumski transport, carinjenje i skladištenje.

Izvor: cargo-partner

– Sa preko 40 godina iskustva u logistici i globalnom mrežom koja obuhvata preko 140 kancelarija u više od 40 zemalja, cargo-partner je idealan partner za srpske kompanije koje žele da iskoriste prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i ostvare uspeh na egipatskom tržištu – poručuju.

Osim logističkih usluga, cargo-partner Srbija nudi i savetodavne usluge kako bi pomogao klijentima da se prilagode novim trgovinskim uslovima i iskoriste sve prednosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

Vladimir Prica, korporativni menadžer afričkog regiona u kompaniji cargo-partner, ističe vrednost sporazuma na srpsku privredu i izvoz prehrambenih proizvoda kroz luke – Koper, Rijeka, Bar, Pirej, i Solun.

– Podržana iskusnim agentima, snažna pozicija kompanije cargo-partner osigurava nesmetan transport robe u Egipat. Visoka stručnost, znanje i povezanost pružaju efikasno rukovanje i pravovremenu isporuku kvarljivih proizvoda, održavajući kvalitet i konkurentnost srpskog izvoza na egipatsko tržište.

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac sveobuhvatnih info-logističkih usluga koji nudi kompletan portfolio rešenja za avionski, brodski, drumski transport i skladištenje. Sa preko 40 godina stručnosti u informacionim tehnologijama i optimizaciji lanaca snabdevanja, kompanija kreira prilagođene usluge za širok spektar industrija, kako bi stvorila konkurentske prednosti za svoje klijente širom sveta.

Osnovana 1983. godine, kompanija cargo-partner je ostvarila promet od preko 2,06 milijardi evra u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom sveta. Od januara 2024. godine, cargo-partner je član Nippon Express Grupe. 

Izvor/foto: Promo

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.