Objavljen novi poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva

Ministarstvo privrede objavilo je novi poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Početna cena iznosi gotovo 22 miliona evra, a otvaranje ponuda održaće se 5. septembra. Pravo učešća imaju domaća pravna lica, koja ispunjavaju određene uslove.

Podsetimo, Ministartsvo je u julu pokrenulo privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva, po ceni od 29,2 miliona evra, da bi dva dana kasnije javni poziv bio poništen – 24. jula.

– Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za privatizaciju preduzeća „Jugoslovenskog rečnog brodarstva“ AD, dana 23. jula 2024. godine. Međutim, u periodu nakon pripreme i objave Javnog poziva, Ministarstvo privrede je obavešteno od strane Direkcije za imovinu Republike Srbije, a preko subjekta privatizacije da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju – naveli su iz Ministarstva privrede.

Na sajtu Jugoslovenskog rečnog brodarstva se navodi da ova kompanija pripada grupi od pet najvećih brodarstava na Dunavu, dok u pogledu međunarodnog transporta unutrašnjim plovnim putevima zauzima ubedljivo prvo mesto u našoj zemlji. Od 2010. godine u vlasništvu je države posle raskida ugovora o prodaji tog preduzeća kompaniji EDDSG. Prema podacima iz 2017. godine, JRB je zapošljavao više od 300 radnika. Glavna delatnost Jugoslovenskog rečnog brodarstva AD Beograd je prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima.

Više o pozivu za privatizaciju saznajte OVDE.

foto:Pixabay/ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.