Spreman novi Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju: koje promene donosi na srpske pruge?

Novi Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju stigao je u Skupštinu Srbije i uskoro će se naći pred poslanicima.

Cilj je dobro poznat – povećanje nivoa bezbednosti odvijanja železničkog saobraćaja, odnosno smanjenje broja nesreća i nezgoda. Kroz koje konkretne mere će se ovo odvijati, pitali smo predstavnike Sektora za železnice Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Novim zakonom uvedena je mogućnost upravljača železničke infrastrukture da na osnovu podataka dobijenih od uređaja za detekciju zagrejanih osovina i uređaja za detekciju ravnih mesta na točkovima, zaustavi voz i traži od železničkog prevoznika otklanjanje neispravnosti ili isključenje neispravnih vozila iz sastava voza – navode iz MGSI, pojašnjavajući najvažnije novine.

U vezi sa potrebom za preciziranjem obaveza, pre svega upravljača železničke infrastrukture, ali i železničkih prevoznika u smislu primene potrebnih mera za upravljanje rizicima, novim zakonom obaveza primene potrebnih mera je propisana i za lica zadužena za održavanje i sve ostale učesnike koji imaju potencijalni uticaj na bezbedan rad železničkog sistema. To uključuje i proizvođače, davaoce usluga održavanja i drugih usluga, imaoce železničkih vozila, naručioce, ugovorne prevoznike, pošiljaoce, primaoce, punioce, praznioce, utovarioce i istovarioce.

U vezi sa potrebom za detaljnijim regulisanjem nadzora nad sistemima za upravljanje bezbednošću, novim zakonom uvedena je obaveza železničkim prevoznicima da najkasnije dva meseca pre početka obavljanja novih transportnih aktivnosti obaveštavaju Direkciju kako bi ona mogla planirati aktivnosti nadzora.

Nadalje, novim zakonom uvedena je sertifikacija lica zaduženih za održavanje svih vrsta železničkih vozila, a ne samo onih za teretna kola, kao u važećem zakonu.

– Novi zakon propisuje bezbednosne mere koje direktno utiču na prevenciju nesreća i nezgoda što je njegov najznačajniji doprinos. Efekti se očekuju u narednih nekoliko meseci nakon usvajanja zakona – navode iz Sektor za železnice.

Važeći zakon donet pre 6 godina

Aktuelni Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju, podsetimo, usvojen je 2018. godine. Njegovom primenom, ocenjuju nadležne državne službe, postignuto je značajno povećanje razumevanja, kao pravilna primena sistema za upravljanje bezbednošću od strane upravljača infrastrukture i železničkih prevoznika. To je rezultiralo porastom bezbednosti, ali na njoj treba i dalje kontinuirano raditi, poručuju. Očekuje se da će novi Zakon dati značajan doprinos u tom pravcu.

– Ciljna grupa na koju će predložena rešenja imati efekte su upravljač javne železničke infrastrukture, železnički prevoznici, Direkcija za železnice, vlasnici odnosno korisnici industrijskog koloseka i industrijske železnice, kao i drugi pružaoci usluga u železničkom transportu, navodi se u analizi efekata novog zakona.

Predložene promene uticaće na tri železnička preduzeća u državnom vlasništvu: Infrastruktura železnice Srbije i Srbijavoz, kao i na privatne prevoznike. Prema evidenciji Direkcije za železnice u Republici Srbiji trenutno ima 17 privatnih prevoznika za prevoz robe od toga 3 prevoznika za sopstvene potrebe.

Pored toga, predložene promene uticaće i na vlasnike industrijskih koloseka kojih u ovom trenutku ima preko 100 koji ispunjavaju uslove za rad.

– Zahvaljujući novim bezbednosnim merama, uz minimalna ulaganja eliminišu se ili umanjuju značajni troškovi koje bi subjekti uključeni u železnički saobraćaj imali u slučajevima nezgoda i nesreća. Takođe, ukoliko se ne bi proširila oblast sertifikacije lica zaduženih za održavanje sa teretnih kola na sve vrste železničkih vozila, kao i oblast sertifikacije za funkcije održavanja, imalac železničkih vozila koja nisu teretna kola ne bi mogao da angažuje sertifikovano lice zaduženo za održavanje (ECM) u Republici Srbiji u skladu sa propisima – dodaje se.

Javna rasprava o novom zakonu, podsetimo, sprovedena je početkom prošle godine. Predlog novog zakona Vlada Srbije zvanično je utvrdila na sednici 19. septembra 2024, a dan kasnije akt je stigao u skupštinsku proceduru, te se očekuje da se uskoro nađe i na glasanju.

Koji konkretni pokazatelji se očekuju nakon usvajanja zakona, prikazano je u tabeli u nastavku:

Analiza efekata propisa ZOB u železničkom saobraćaju 2024

Kompletan Predlog Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju možete pogledati OVDE. Prateće dokumente možete preuzeti sa sajta Vlade Srbije na OVOM linku.  

Foto: PlutonLogistics, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.