Air Serbia, DHL, Aeroflot – Kako su COVID-19 vakcine stizale u Srbiju (VIDEO)

Nakon što je 19. januara u Srbiji otpočela masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa, prema poslednjim podacima sa sajta Vlade Srbije do nedelje (25. januara) protiv bolesti COVID-19 vakcinisalo se više od 172.000 građana.

Građani se vakcinišu na oko 300 punktova, a tri vakcine su dostupne i odobrene za upotrebu u našoj zemlji – Pfizer i BioNTech, Sputnik V i Sinofarm.

Njih su nam dosada dopremale tri različite aviokompanije – Air Serbia prevezla je 16. januara miliona doza vakcina Sinopharm iz Pekinga. Vakcinu Pfizer-BioNTech prevozi teretni prevoznik DHL, dok je vakcinu Sputnik V ruske proizvodnje dopremio Aeroflot.

1. Sinopharm

Kineske vakacine u Srbiju su stigle avionom kompanije Air Serbia Airbus A330-200. Sinopharm cepivo transportovano je u teretnom prostoru ovog mlaznjaka širokog tela, u kontejnerima sa aktivnom kontrolom temperature.

Tom letelicom, kako piše specijalizovani portal ExYuAviation, AirSerbia takođe je organizovala teretne letove za Bahrein, noseći medicinsku opremu, a dosada su oranizovane tri rotacije.

2. Sputnik V

Vakcinu ruske proizvodnje Gamaleya (Sputnik V) prevezao je ruski prevoznik – Aeroflot. Kako je najavljeno protekle sedmice, do kraja januara bi u Srbiju trebalo da bude transportovano dodatnih pola miliona doza ove vakcine. Aeroflot je inače nadogradio svoj kapacitet na liniji Beograd-Moskva letelicom Airbus 330-300, ali zasad u javnosti nije objavljeno da li će se vakcine prevoziti ovim komercijalnim putničkim letom.

Ruska vakcina dobila je prošle sedmice i prvog kupca iz Evropske unije – odobrenje za Sputnik V dala je Mađarska. Kako su 22. januara izjavili mađarski zvaničnici, “velika količina vakcina” trebalo bi da stigne u tri pošiljke.

Pogledajte kako je izgledala prva pošiljka Sputnik V vakcine u Beograd, kada je ruska vakcina početkom decembra krenula put Torlaka gde je potom ispitana pre odobrenja za upotrebu:

 

Međunarodni aerodrom Šeremetjevo bio je polazna tačka za prvu seriju ruske vakcine – 3. decembra ukupno 20 doza vakcine prevezeno je iz Moskve u Beograd, kako bi se koristile u kliničkim ispitivanjima u Institutu za javno zdravlje Torlak. Vakcina je poslata avionom Aeroflot-a SU2090, uz podršku Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).

– Transport vakcine Sputnik V zahteva posebnu pažnju na svim tačkama logističkog lanca i strogo poštovanje posebnih temperaturnih zahteva u svim fazama prevoza. Vakcine se obično transportuju i čuvaju na dva do osam stepeni Celzijusa. Međutim, kako bi se izbeglo narušavanje stabilnosti vakcine COVID-19, prve serije leka moraju se održavati na ultra niskim temperaturama. To zahteva duboko smrzavanje tokom transporta korišćenjem specijalizovanih termičkih kontejnera i ledenih obloga – saopštili su predstavnici ruskog aerodroma.

Dragoceni tovar je prethodno 2. decembra glavni teretni operater aerodroma, Moscov Cargo LLC, smestio u skladište, gde su „poštovani svi potrebni temperaturni zahtevi i drugi uslovi skladištenja dok kontejner nije utovaren u avion“.

3. Pfizer BioNTech

U Srbiju je 22. decembra stigao prvi kontingent Pfizer vakcine – ukupno 4.800 komada, koje su na beogradski aerodrom dopremljene specijalnim avionom kompanije DHL, u posebnim kontejnerima. Agencija za lekove i medinska sredstva Srbije prethodno 18. decembra dala je saglasnost za uvoz Pfizer BioNTech vakcine.

Ova vakcina ima najzahtevniji režim skladištenja, budući da se mora držati na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa.