Najplaćenija zanimanja u Srbiji – Jedan sektor saobraćaja je u top 3

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji za prvi kvartal ove godine iznosila je 83.208 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).  Zaposleni u IT industriji mesečno su u proseku zaradili više od tri prosečne plate i ostali su na neprikosnovenom prvom mestu, ali je u vrhu po visini plata i sektor vazdušnog saobraćaja sa više od dve prosečne srpske plate.

Tri oblasti u kojima su isplaćenje najveće zarade su Računarsko programiranje i konsultantske delatnosti gde je prosek plate u prva tri meseca bio 255.439 dinara, Vazdušni saobraćaj sa 178.606 dinara i Naučno istraživanje i razvoj sa 174.434. Iza ova tri najplaćenija sektora je Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa, a zaposleni u ovom delu privrede zarađivali su u proseku oko 167.123 dinara.

U svim ostalim oblastima zarade su se kretale u rasponu od 46.393 dinara, koliko prosečno zarade zaposleni u Delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića do 150.978 dinara, kolika je plata u sektoru Upravljačke delatnosti; savetovanje u vezi sa upravljanjem.

Poređenjem zarada bez poreza i doprinosa po sektorima zapaža se da je realan rast, u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, ostvaren samo u sektorima Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (1,3%), Prerađivačka industrija (0,8%) i Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (0,7%), Poslovanje nekretninama (0,3%) i Umetnost zabava i rekreacija (0,2%), dok je u svim ostalim sektorima zabeležen realan pad. U sektoru Saobraćaj i skladištenje pad je iznosio 0,2%

Više informacija možete pronaći OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.