Obećanja o „svetloj budućnosti“ beogradskog aerodroma

Vlada Srbije je dala zeleno svetlo odluci stručnog tima da se upravljanje beogradskim Aerodrom „Nikola Tesla“ poveri francuskoj kompaniji „Vinci Airports“, koja je, procenjeno je, dala najbolju ponudu u konkurenciji četiri konzorcijuma i kompanija koji su se prijavili na tender.

Aerodrom će, prema rečima premijerke Ane Brnabić, za 25 godina koliko će o njemu brinuti francuska kompanija, prihodovati milijardu i po evra. Predsednik Aleksandar Vučič kao prednost francuskog ponuđača vidi u tome što u naredne tri godine neće biti poskupljenja taksi i otpuštanja radnika.

Pred Aerodromom „Nikola Tesla“ je, tvrde predsednik i premijerka, svetlih četvrt veka rasta i razvoja zbog koncesionog ugovora. A iz istog razloga će, navode, i budžet Srbije da procveta.

– Ukupno će biti to, tokom 25 godina koncesije, blizu milijardu petsto miliona evra prihoda što finansijskih, što investicionih, a posle 25 godina aerodrom se vraća građanima Srbije – kaže premijerka Brnabić.

Prema saopštenim detaljima, kada ugovor bude potpisan, za šta je rok 60 dana, „Vinci Airports“ biće u obavezi da investira 732 mil EUR. Ponuda za koncensiju teška je 501 mil EUR, od čega je 84 mil EUR namenjeno malim akcionarima, a u budžet Srbije bi trebalo da se slije 417 mil EUR.

Iz kompanije „Vinci“ saopštavaju da im je cilj da omoguće prevozniku „Air Serbia” da ponudi nove letove na dužim rutama, ali i da uspostave partnerstvo sa više od 200 aviokompanija kako  bi se dodatno povećao saobraćaj i povezanost aerodroma.

Iz „Vinci“-ja očekuju da će ugovor o koncesiji koja će obuhvatati upravljanje, finansiranje, održavanje, nadogradnju i unapređenje postojećih terminala i piste biti potpisan u prvom tromesečju, a „Tesla“ preuzet krajem ove godine, nakon što se završi „faza finansiranja“ odnosno nakon što uplate tzv. „upfront payment“ Srbiji.

Ko je kompanija „Vinci Airports“?

„Vinci Airports“ je deo VINCI Group-e, globalnog koncesionog igrača koji zapošljava više od 180.000 ljudi širom 110 zemalja. „Vinci Airports“ može da se osloni na finansijsku snagu i investicione mogućnosti velikog globalnog lidera sa 38,1 milijardi evra prihoda tokom 2016. godine.

Kompanija je među top pet aerodromskih operatera na svetu, sa ukupno 35 aerodroma i prometom od oko 150 miliona putnika u 2017. godini.

Portfolio „Vinci Airports“ od 35 operativnih aerodroma uključuje:

• ANA, glavna aerodromska kompanija u Portugalu, zadužena za 10 aerodroma u zemlji, uključujući i centar Lisabona
• 20-godišnja koncesija Santiago de Chile međunarodnog aerodroma
• 44-godišnja koncesija Kansai i Osaka međunarodnih aerodroma
• 3 aerodroma u Kambodži gde su „Vinci Airports“ jedini operateri na dvameđunarodna aerodroma
• 12 aerodromau Francuskoj, uključujući Lyon-Saint Exupéry, drugi najveći regionalni aerodrom u zemlji
• 6 aerodroma u Dominikanskoj Republici, uključujući i glavni Santo Domingo
• 30-godišnja koncesija Salvador aerodroma u Brazilu

Takođe poseduje 8% udeo u Aéroport de Paris (ADP), vlasniku Charles de Gaulle International i Orly aerodroma.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.