Šta očekuje avio-kargo sektor u 2021?

Sumorna slika putničkog avio-prevoza, ali i primetan rast udela i performansi u sektoru transporta tereta – ovako izgledaju prognoze Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) za 2021. godinu, prenosi trans.info.

Kada je reč o vazdušnom prevozu tereta, podaci IATA-e pokazuju da se u 2020. godini očekuje rezultat od 54,2 miliona tona, što je pad u odnosu na 61,3 miliona tona u 2019. godini. Međutim, predviđa se da će prihodi porasti na 117,7 milijardi dolara u ovoj godini u poređenju sa 102,4 milijarde prošle godine, što je posledica rasta cena. Prošle godine kargo sektor je činio 12% prihoda u industriji, a očekuje se da će 2020. taj udeo porasti na 36%.

Alekandre de Juniac, generalni direktor IATA-e, priznao je da, iako je avio-kargo sektor sada u porastu, on ne može nadoknaditi ogroman nedostatak nastao zbog pada broja putnika:

– Iako teretni sektor ima bolje performanse od putničkog, to nije moglo da nadoknadi pad prihoda prevoza putnika. No, kargo je postao znatno veći deo prihoda aviokompanija, a prihodi od tereta omogućavaju im da održe kostur svojih međunarodnih mreža.

Kada je reč o narednoj godini, IATA veruje da će vazdušni prevoz tereta i dalje imati snažne performanse. Očekuje se da će povećano poslovno poverenje, kao i ključna uloga koju avioindustrija treba da odigra u distribuciji vakcina, dovesti do rezultata od 61,2 miliona tona. Ta brojka dovela bi do povratka na približno isti nivo kao 2019, kada je prevezeno 61,3 miliona tona robe.

IATA dodaje da će kontinuirano osvajanje kapaciteta, zahvaljujući postepenom rastu kapaciteta u spremištima putničkih aviona, kao i uz kombinaciju sa većim udelom temperaturno osetljive robe (vakcina), dovesti do dodatnih 5% povećanja prinosa.

To bi trebalo da doprinese snažnim performansama prihoda od kargo sektora, za koji se očekuje da naraste do istorijskog maksimuma od 139,8 milijardi dolara tokom 2021, prenosi trans.info. 

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posledice tokom krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa. U najnovijem IATA izveštaju procenjuje se da će se broj putnika smanjiti sa 4,5 milijarde prošle godine na 1,8 milijardi ove, te da će 2021. nakon oporavka broj putnika u avionskom saobraćaju iznositi 2,8 milijardi. U izveštaju IATA navedeno je da će zbog pandemije prihodi avio kompanija od putnika pasti za 69% u 2020. u odnosu na prošlu godinu, na 191 milijardu dolara.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.