Rizici novog doba – Kako globalne (ne)prilike utiču na razvoj privrede?

Klimatske promene, ratni sukobi, sajber kriminal, nove tehnologije i sve veća primena veštačke inteligencije oblikuju društvo u kome živimo. Kako se te globalne (ne)prilike odražavaju na tržište Srbije, koje su najveće pretnje, a koje šanse, pokušali su da objasne stručnjaci okupljeni na konferenciji  „Rizici novog doba: nova era održivosti“ u organizaciji Be Risk Protected platforme.

Regionalnoj konferenciji, održanoj 6. juna u Beogradu, prisustvovalo je blizu 200 gostiju iz Srbije i inostranstva. Prisutnima se obratio i Bil Gejts! Da ne bude zabune, u izjavu Gejtsa prste je umešala veštačka inteligencija.

Otvarajući konferenciju,  viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović rekao je da se očekuje da će privredni rast ove godine biti 3,5 odsto. On je dodao da će rast BDP-a u naredne dve godine biti između četiri i pet odsto.  Strane direktne investicije su od 2018. do 2023. godine dostigle vrednost od 23,1 milijardu evra.

Privredni rast se vezuje za adekvatnu radnu snagu, a prava zaposlenih  i dalje se krše. Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) u Srbiji Jovan Protić, koji je imao uvodno izlaganje, rekao je da je u Srbiji prošle godine identifikovano 82.000 slučajeva dečjeg rada, što znači da su angažovani mladi ljudi od pet do 17 godina.

– Na globalnom nivou, u modernom ropstvu je 28 miliona ljudi. To tržište vredi 150 milijardi dolara godišnje i to je „novac koji neko stavlja u džep zahvaljujući eksploataciji tih radnika“, a među njima je i oko 160 miliona dece mlađe od 17 godina –  rekao je Protić.

Veštačka inteligencija, sajber napadi, ESG, klimatske promene, stres zaposlenih

Tokom narednih osam panela raspravljalo se o ključnim temama rizika novog doba. Da li je veštačka inteligencija rizik ili nada, kakve su pretnje od sajber napada, kako do održivog razvoja i održivog poslovanja, kako zaštititi finansije, šta je čuveni ESG, kako klimatske promene utiču na privredu, a kako stres na zaposlene, samo su neka od pitanja o kojima se govorilo.

Među učesnicima su bili predstavnici Vlade Republike Srbije, GIZ-a, Instituta za mentalno zdravlje, organizacija UN Women i SMART kolektiv, kompanija Saga, PwC, Comtrade System Integration, Atlantic grupe, Galenike, Udruženja banaka Srbije, ERSTE banke, osiguravajućih društava Generali, Wiener Stadtische, UNIQA, DDOR Novi Sad i Merkur, Marsh McLennan, investitor Vladimir Đukanović, stručnjak za klimatske promene prof. dr Vladimir Đurđević, Rade Rakočević, ekspert za ulaganja na berzi, britanska multinacionalna HR kompanija AMS, i drugi.

Konferencija „Rizici novog doba“ održava se jednom godišnje u organizaciji Be Risk Protected platforme koju su osnovali portali Sveonovcu i Sveoosiguranju sa namerom da kroz razne aktivnosti skrenu pažnju javnosti na rizike novog doba, i da informišu što širu publiku o veličini tih rizika, o raspoloživoj preventivi, i o mogućnostima nadoknade štete ukoliko se dogodi.

Održivi lanci snabdevanja – Nije što se mora, nego je i isplativo

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.