5 velikih novčanih kazni izrečenih profesionalnim vozačima

Poslednjih sedmica se u medijima i na političkoj sceni vodila žestoka rasprava o tome da li u Evropskoj uniji treba pojačati kontrolu kamiona. Da bi bolje ilustrovali postojeće probleme sa ozbiljnim prekršajima u drumskom teretnom saobraćaju, redakcija trans.info pripremila je spisak najspektakularnijih slučajeva tokom poslednjih nekoliko meseci.

1. Danska: 67.000 evra zbog mesec dana kršenja propisa 

Nemački vozač optužen je za ozbiljno kršenje pravila vožnje i odmora u Danskoj. Krajem februara danski policajci zaustavili su kamion kojim je upravljao 27-godišnji vozač i primetili mnogo konzervi energetskog pića u kabini.

Preliminarna provera tahografskih zapisa pokazala je da je tokom poslednjih 28 dana vozač skoro svakodnevno vozio po završetku dnevnog radnog vremena. Nakon detaljne provere očitavanja, službenici su utvrdili da je prekoračio svoje radno vreme u analiziranom periodu za čak 893%.

U šest slučajeva odmor je trajao od 2 do 5 sati. Četiri puta je vozač vozio između 16-22 sata bez pauze, iako propisi dozvoljavaju najviše 10 sati između dnevnih odmora. Uz to, nije platio putarinu za vozilo. Protiv vozača je podneto ukupno 28 optužbi.

Ukupna novčana kazna i za prevoznika i za vozača iznosi više od 500.000 danskih kruna, odnosno oko 66.900 evra. 

2. Nemačka: 32.000 evra za neosigurani teret i nepoštovanje odmora

Nemački policajac primetio je litvanski kamion koji je pobudio sumnju. Na ceradi u poluprikolici su se mogle videti neravnine koje bi mogle ukazivati na loše osiguran teret.

Kontrolom je utvrđeno da su sumnje policajca opravdane. Teret – kartonske kutije na paletama, nisu bile pričvršćene pre početka vožnje. To je bio samo početak problema sa dvadesetosmogodišnjim vozačem iz Belorusije – tahograf je pokazao da je više puta vozač prekršio pravila o vremenu vožnje, u nekoliko navrata vozio je po 16 sati bez pauze.

Čak su i policajci bili iznenađeni kada je njihov računar pokazao visinu novčane kazne na osnovu počinjenih prekršaja – više od 32.000 evra.

3. Nemačka: 42.000 evra zbog kršenja propisa o radnom vremenu 

Pre tri nedelje, tokom kontrole kamiona, nemačka pollicija otkrila je da je jedan vozač u julu gotovo svakodnevno prekoračio dozvoljeno vreme vožnje. Kamiondžija je morao da plati ukupno 10.500 evra, a njegov poslodavac je dobio ogromnu kaznu od 31.500 evra

4. Italija: 3.500 evra za manipulaciju tahografom

Pre nekoliko meseci italijanska policija je tokom kontrole u Luci Bari uhvatila vozača u manipulisanju tahografom.

Tokom rutinske provere, službenici su otkrili da je tahograf u trenutku inspekcije evidentirao pauzu veću od 9 sati, iako je kamiondžija vozio pre nego što je zaustavljen radi pregleda. Policija je pronašla ilegalni uređaj koji je upravljao tahografom vozila. Prema lokalnim medijima, vozač je kažnjen sa 3.500 eura zbog manipulacije tahografom i zbog nepoštovanja pravila o vremenu rada i odmora, a oduzeta mu je i vozačka dozvola.

5. Španija: šest meseci zatvora i 1.080 evra za stavljanje magneta na tahograf 

Početkom godine Vrhovni sud Španije izrekao je presudu kojom je potvrđeno da manipulisanje tahografom predstavlja falsifikovanje službenih dokumenata, što se kažnjava novčanom kaznom i zatvorom. Sud je vozača, koji je stavio magnet na tahograf, osudio na šest meseci zatvora i 1.080 evra kazne.

Izvor: trans.info