ANALIZA: Cene drumskog transporta u Evropi – Između manje tražnje i visokih troškova

Nepovoljno makroekonomsko okruženje nastavilo je da oblikuje evropsko tržište drumskog transporta i da i dalje gura cene nadole. Značajniji oporavak, kažu analitičari, zasad nije na vidiku. Do kraja godine očekuje se da će vozarine u Evropi ostati niže – uz blagi sezonski porast, dok bi u 2024. trebalo da dođe do stabilizacije, ukoliko se potražnja bude oporavljala, a troškovi prevoznika rasli.

U trećem tromesečju 2023. nastavila i produbila pomalo paradoksalna situacija da su cene na upit niže od ugovorenihindeks spot vozarina (European Road Freight Spot Rate Benchmark Index) pao je već 4. kvartal zaredom, dok je indeks ugovornih vozarina (European Road Freight Contract Rate Benchmark Index) porastao po prvi put od kraja 2022.

Cene na upit tako su dodatno udaljile i smanjile u odnosu na ugovorne, pokazao je najnoviji zajednički izveštaj Međunarodne unije drumskih transportera (IRU) i analitičara Transport Intelligence i Upply. 

Indeks spot cena u trećem kvartalu iznosio je tako 125,4, što je 1,2 poena niže nego u drugom kvartalu 2023, i 14,8 poena manje u odnosu na isti period prethodne godine. Indeks ugovornih cena iznosio je 128,1, odnosno 1,4 poena više nego u Q2 2023, a svega 0,4 poena manje u odnosu na treći kvartal 2022.

Zašto cene na upit i dalje padaju? 

Kratkoročni pritisak potražnje u oblasti drumskog transporta tereta i dalje opada širom kontinenta. Potrošači koji sada imaju manji prihod na raspolaganju troše manje dobara, dok preduzeća smanjuju svoju proizvodnju suočena sa opadajućom tražnjom. Podaci Eurostata pokazuju da nema promene u maloprodaji u odnosu na prethodno tromesečje, ali je, sa druge strane, zabeležen pad u proizvodnji od 3,6% poena.

Kao rezultat toga, ukupni pritisak na strani potražnje za drumskim transportom nastavlja da opada, oslobađajući kapacitete i omogućavajući dalje snižavanje cena.

Analizirajući pojedinačno cene na upit i ugovorne cene, eksperti navode da je, ipak, došlo do određenog usporavanja u padu spot-indeksa. Razlog tome je jednostavan, i glasi: smanjena inflacija. U septembru 2023. je,naime, inflacija pala na 4,3%, sa maksimuma od 10,6% zabeleženog u oktobru 2022, te je i pad tražnje za robom bio manji. Sve ovo sugeriše da bi pojedine spot cene mogle početi da se normalizuju.

Sa druge strane, ugovorne cene su se zadržale na višem nivou zbog povećane baze troškova. Štaviše, očekuje se da će troškovi nastaviti da rastu, a posledično onda i ugovorne cene. Međutim, ukoliko evropska privreda nastavi da stagnira na nivoima aktivnosti ispod prethodnih godina, možemo očekivati da će to dodati pritisak na snižavanje ugovornih cena, kako obim obnavljanja ugovora bude opadao, navode analitičari.

Thomas Larrieu, generalni direktor Upply, istakao je da podaci kojima raspolaže ova konsultantska kuća pokazuju da da se “cene drumskog transporta drže relativno dobro, uprkos prilično nepovoljnoj ekonomskoj klimi”.

– To je uglavnom zbog stalno rastuće strukture troškova za prevoznike: poskupljenje goriva i rast plata pomažu da se održi pritisak na povećanje cena, što delimično kompenzuje pritisak naniže, koji pak donosi slaba tražnja. Ipak, važno je primetiti da spot cene padaju već četiri uzastopna kvartala, signalizirajući stalnu volatilnost tržišta i nagoveštavajući da oporavak možda neće uskoro biti na horizontu.

Uz inflatorne pritiske koji se odražavaju na operativne troškove drumskih prevoznika, rast plata u sektoru transporta i skladištenja (17,6% u osnosu na nivoe iz 2019), više cene goriva (u oktobru čak 14%, u odnosu na jun 2023), došlo je i do poskupljenja rezervnih delova za vozila (15,9%), troškova održavanja vozila (21,4%), kao i osiguranja (6,3%).

Foto: Pixabay/tomwieden

Ko će platiti ceh skuplje putarine?

Među faktorima koji će u narednom periodu uticati na cene drumskog transporta, ističe se i najavljeno poskupljenje putarina. Tu prednjači Nemačka – očekuje se da bi kompanije za korišćenje drumova u toj zemlji mogle da plaćaju i do 83% više! Iako je datum startovanja novih cenovnika blizu, transportna industrija nastavlja da apeluje, upozoravajući da će značajan broj prevoznika praktično biti gurnut sa litice. Nemačka, naravno, nije izolovan slučaj: očekuje se da će putarine u 2024. poskupeti u bezmalo svim zemljama članicama Evropske unije. Veruje se da će se značajan deo ovih iznosa preliti na krajnje korisnike.

Majkl Klover, šef komercijalnog razvoja Transport Intelligence, ocenjuje da će se poskupljenja putarine dovesti do toga da trenutni operativni modeli postanu neodrživi za mnoge operatere.

– Zbog toga se očekuje da će oni pokušati da prebace troškove na pošiljaoce, podižući cene prevoza, pre svega na „pogođenim“ rutama.

Nedostatak vozača – problem bez rešenja na vidiku

Uz povećavanje troškova putarina, očekuje se i dalji pritisak na troškove zbog rasta plata uzrokovanog nedostatkom vozača. Nove prognoze Međunarodne unije drumskih transportera (IRU) ukazuju da će sledeće godine manjak dostići 11%, podstaknut očekivanjima rasta tražnje za transportom, kao i starenjem vozačke populacije.

Vincent Erard, viši direktor za strategiju i razvoj IRU, ocenjuje da je industrija drumskog transporta uključena u transformaciju bez presedana: mora istovremeno da odgovori na rastuću potražnju za transportom i da se dekarbonizuje.

– Bez podrške sektoru, koji uglavnom čine mala i srednja preduzeća čije su marže niske – 1 do 2%, u kontekstu povećanja cena, troškova i investicija i sve neodrživijeg nedostataka vozača, postoji veliki rizik da se ne postigne nijedan od ekonomskih i ekoloških ciljeva.

Gledajući u budućnost, analitičari navode da očekuju smanjenu volatilnost tržišta, jer evropska potražnja stagnira na nižim nivoima nego prethodnih godina. Kratkoročno gledano, povećanje troškova, a posebno povećanje cena putarine, verovatno će povećati cene prevoza u poslednjem kvartalu ove i prvom kvartalu sledeće godine, pre nego što potražnja počne da se oporavlja u drugoj polovini 2024.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.