AUTONOMNA vožnja: Continental investira u američki startap AEye

Kompanija Continental saopštila je da kupuje manjinski udeo u kalifornijskom startapu AEye Inc, kako bi ojačala svoju poziciju u segmentu automatizovanih sistema vožnje.

Startap AEye Inc sa sedištem u Dablinu u Kaliforniji, razvio je preciznu tehnologiju lidara velikog dometa visokih performansi. Continental planira da ovo industrijalizuje za putničke automobile i kamione, a pokretanje masovne proizvodnje zakazano je za kraj 2024. godine. Dve kompanije saglasile su se da ne otkrivaju iznos transakcije, kao ni veličinu udela.

Lidar je optički merni instrument koji odašilje laserske zrake koji se odbijaju o vrlo sitne čestice raspršene u atmosferi (aerosola itd) i potom registruju u optičkom prijemniku. Zajedno sa kamerama i radarima, lidar senzori ubrajaju se u ključne tehnologije za automatizovanu vožnju.

Continental ima više od 20 godina iskustva samo u lidar senzorima. U 2019. godini tehnološka kompanija je od sistema za pomoć vozaču generisala oko 2 milijarde evra, što je čini jednim od vodećih dobavljača na ovom tržištu.

Lidar kompanije AEie odlikuje se visokim performansama u detekciji na velike razdaljinama. Vozila se otkrivaju na udaljenosti većoj od 300 metara, a pešaci na preko 200 metara. Čak i mali predmeti sa slabim odrazom poput cigle na putu, pouzdano se otkrivaju na udaljenosti do 160 metara.

Udelom u kompaniji AEye, Continental dopunjuje tehnologiju lidara kratkog dometa, kamera i radara koju već poseduje, u nastojanju da osvoji segment autonomne vožnje na drumovima. Kako se navodi u saopštenju kompanije, krajem 2020. Continental će započeti serijsku proizvodnju senzora za premijum vozila poznatog proizvođača automobila širom sveta.

Kompanija Continental pre tri godine otvorila je Istraživačko-razvojno centar u Novom Sadu, u okviru kojeg srpski inženjeri takođe razvijaju neka od rešenja za autonomna vozila. Više o tome, možete pročitati OVDE.