Britanski prevoznici traže JEDNOGODIŠNJU viznu šemu za strane vozače

Britanski prevoznici pisali su u ponedeljak premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu i zatražili dodatne mere radi rešavanja kritičnog nedostatka vozača teretnih vozila – uključivši i uvođenje jednogodišnje vizne šeme za strane vozače.

Kako je saopšteno u pismu koje potpisuje 1.600 kompanija, mišljenje udruženih prevoznika je da koraci koje je Vlada predložila ne rešavaju u kratkom roku nedostatak od 100.000 vozača, prenosi trans.info.

Potpisnici pisma traže i da se na listu nedostajućih zanimanja uvede profesija vozača teretnih vozila – najmanje na 12 meseci; proširenje i reformu sertifikata o stručnoj osposobljenosti vozača, koja bi motivisala iskusne i penzionisane vozače da se odmah vrate vožnji; uz to, sazivanje radne grupe za vozače teretnih vozila, što bi predstavljalo primer saradnje Vlade i transportne industrije.

U upućenom pismu pozivaju na odlučnu reakciju i lično učešće premijera, jer trenutna situacija nosi veliki rizik od daljeg ugrožavanja ne samo transportnih preduzeća, već celokupnog lanca snabdevanja u Velikoj Britaniji.