Carinska služba spremna za predstojeće praznike

Carinska služba pojačava aktivnosti na graničnim prelazima i tako spremno dočekuje sezonu novogodišnjih i božićnih praznika kada zbog pojačanog priliva putnika na prelazima može da dođe do stvaranja gužvi. Ipak, preduzete su sve mere kako do nepotrebnih zastoja, koji prouzrokuju stres, ne bi došlo, saopštila je Uprava carina.

Pojačan promet putnika, kako je navedeno,  u vreme praznika za carinike je redovna pojava, jer ima mnogo onih koji svake godine praznike provode u Srbiji ili kroz nju prolaze na putu do svog krajnjeg odredišta.

Na najfrekventnijim prelazima otvorene su sve raspoložive trake, kako za putnički tako i za autobuski saobraćaj, a smene su gde god je to neophodno pojačane dodatnim brojem službenika. Međutim, ukoliko je moguće, putnici treba da izbegnu kolone koje se po pravilu formiraju na prelazima poput Horgoša i Gradine. Carina putnicima savetuje da koriste i manje opterećene prelaze u blizini najfrekventnijih.

Tako su za Horgoš alternativni prelazi Bački Vinogradi, Bajmok, Đala i Kelebija, za Batrovce alternativni prelaz je Šid, dok se u slučaju Preševa kao alternativa najčešće koristi Prohor Pčinjski.

– Ne zaboravite da se od carinika očekuje profesionalan i prijatan odnos prema putnicima, što naravno ne isključuje efikasnu kontrolu robe i sprečavanje zloupotreba. Zbog toga je neophodno da se pre puta dobro informišete o svojim pravima i obavezama, što možete učiniti i putem sajta Uprave carina gde se nalaze najkompletnije informacije u vezi ličnog prtljaga, iznosa i unosa novca, kućnih ljubimaca, kao i pravila pri unosu kupljenih stvari u inostranstvu – navodi Carina.

Za sve detalje pročitajte i brošuru “Vodič za putnike