CEMT dozvole – međunarodna propusnica prevoznicima za slobodnu vožnju evropskim drumovima

Kako bi se povećala efikasnost drumskog transporta, smanjio broj praznih vožnji i zaštitila životna sredina uveden je sistem multilateralnih CEMT dozvola. Činjenica je da, u većini slučajeva, prevoznik mora posedovati odgovarajuću dozvolu za obavljanje bilateralnog, tranzitnog ili prevoza za i iz treće države, kao i da je prevoznicima iz Republike Srbije ograničen pristup tržištu međunarodnog teretnog drumskog transporta.

– Prevoznici iz RS su koristili multilateralnu kvotu CEMT dozvola pre raspada SFRJ i ponovo je koriste od 2002. godine, nakon pristupanja SRJ CEMT- u. Od tada pa do danas bazna kvota transformisana je u kontingente ovih dozvola u zavisnosti od kvaliteta vozila koje poseduju srpski prevoznici pa se od ukupno 420 CEMT dozvola od 2002. godine došlo do 1.810 dozvola od 2015. godine do danas, a ni u 2018. godini se ništa neće promeniti – istakla je docent dr Olivera Medar sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Kako bi prevoznik dobio CEMT dozvolu neophodno je da pokrene postupak podnošenjem određene dokumentacije: pisani zahtev za izdavanje CEMT dozvole za međunarodni javni prevoz stvari na osnovu utvrđenog godišnjeg plana raspodele i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi. Prevozniku je dozvoljeno obavljanje drumskog prevoza stvari sa CEMT dozvolom u zemljama članicama CEMT-a.

Za svako teretno vozilo iz voznog parka određuje se sledeći broj bodova na osnovu kojih se dobija CEMT dozvola:
1) „EVRO VI bezbedno“ vozilo i više kategorije – 10 bodova;
2) „EVRO V bezbedno“ vozilo i „EVRO EEV bezbedno“ vozilo – 8 bodova;
3) „EVRO IV bezbedno“ vozilo – 7 bodova;
4) „EVRO III bezbedno“ vozilo – 6 bodova;
5) „zelenije i bezbedno“ vozilo – 4 boda;
6) „zeleno“ vozilo – 2 boda;
7) „vozilo“ koje je proizvedeno pre manje od 15 godina – 1 bod;
8) „vozilo“ koje je proizvedeno pre više od 15 godina – 0,5 bodova.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nadležno je za utvrđivanje godišnjih kontingenata CEMT dozvola i prema objavljenom obaveštenju, poslednje tri godine kontingenti dozvola se nisu menjali i u 2018. godini će ostati isti. Takođe, navedeno je da Ministarstvo razmatra mogućnost da raspodelu bazne kvote za 2019. godinu vrši isključivo za vozila „EVRO VI bezbedno“, što bi, osim uvećanja kvote i broja CEMT dozvola za raspodelu dalo dovoljno vremena svim domaćim prevoznicima da blagovremeno izvrše izmene u voznom parku i prilagode se novom kriterijumu za raspodelu dozvola.

Bitno je napomenuti da CEMT dozvole imaju teritorijalno ograničenje na određene države- Austriju, Italiju, Grčku, Mađarsku i Rusiju kao i to da su Rusija, Italija, ali i Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partneri naše zemlje. Značaj pomenutih dozvola se ogleda i u tome što su prevoznici vremenom postali svesni da je neophodno tokom nabavke vozila kupovati što bolja vozila zbog povećanja kontingenata dozvola, a to je moguće samo promenom strukture voznog parka u korist vozila koja manje zagađuju životnu sredinu – rekla je Medar.

Sastavni deo CEMT dozvole je i dnevnik putovanja, isprava koja sadrži informacije o obavljenim vožnjama, po hronološkom redosledu i etapama svakog putovanja natovarenog ili praznog vozila. Važno je istaći i da dozvolu, u isto vreme, može koristiti samo jedno vozilo kao i to da se CEMT dozvola, zajedno sa dnevnikom putovanja mora nalaziti u vozilu od mesta utovara do mesta istovara ili u toku cele vožnje praznog vozila.

Takođe, CEMT dozvolu može oduzeti nadležni organ koji je dozvolu izdao u slučajevima ozbiljnih, odnosno ponovljenih prekršaja, zatim, usled nedovoljnog korišćenja, korišćenja isključivo za bilateralne prevoze, korišćenja isključivo za prevoze za/iz trećih zemalja. U slučajevima ponovljenih prekršaja prevozniku se zabranjuje korišćenje CEMT dozvole na period od najmanje dve godine.

Pogledajte opšti plan raspodele dozvola za 2018. godinu!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.