Češka ponovo uvodi granične KONTROLE ka Slovačkoj

Češka vlada odlučila je da ponovo uvede privremene kontrole na državnoj granici sa Slovačkom od 29. septembra 2022. do 8. oktobra 2022. godine.

Razlog za uvođenje ove mere je sprečavanje ilegalne tranzitne migracije u Češku. Pomenuta mera biće ocenjena posle 10 dana primene, kada će vlada odlučiti o sledećem koraku. Kako je saopšteno, „kontrole će se vršiti na celoj deonici kopnene granice sa Slovačkom, koju će biti moguće preći bez vremenskog ograničenja, ali samo na određenim mestima“. Mapa je dostupna OVDE. 

Tačni uslovi kontrola biće pojašnjeni, ali se očekuju redovi i zastoji u saobraćaju.

– Ono što doživljavamo je situacija bez presedana u pogledu ilegalnih migracija. Od početka 2022. godine policija je otkrila ukupno 11.000 ilegalnih migranata na teritoriji Češke Republike, rekao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Vit Rakušan.

Uz neregularnu migraciju dolazi organizovani kriminal, poput krijumčarenja ljudi, koji je takođe u porastu.  Da bi se pozabavilo ovim pitanjem, ministarstvo unutrašnjih poslova želi da predloži strožije kazne za one koji su aktivno uključeni u krijumčarenje.

Istrošili smo sve standardne opcije, rekao je Rakušan, objašnjavajući zašto je zemlja odlučila da uvede graničnu kontrolu sa Slovačkom, svojim najbližim saveznikom.

Češka je tradicionalno tranzitna zemlja za migrante, te većina njih samo prolazi kroz ovu državu, kako bi stigla do susedne Nemačke.

– Ova situacija je izazvala nervozu čak i na nemačkoj strani granice – objasnio je Rakušan.

Transportna preduzeća apeluju da se pronađe odgovarajući model, kako se ove mere ne bi odrazile na prevoz robe i dovele do problema poput onih za vreme zatvaranja tokom pandemije.

– Udruženje drumskih prevoznika Slovačke sa zabrinutošću je primilo informaciju o privremenom uspostavljanju graničnih kontrola Češke na granici sa Slovačkom. Slične mere u vreme pandemije korona virusa značajno su ograničile nesmetan drumski saobraćaj i otežale uslove rada transportnih i proizvodnih preduzeća.

Ograničenja na graničnim prelazima će značajno doprineti pogoršanju uslova ne samo za slovačke drumske prevoznike i njihove vozače, već će stvoriti dodatne barijere za poslovanje i zakomplikovati međunarodni drumski transport u pravcu zapadne Evrope – kaže Pavol Pieštjanski, predsednik udruženja ČESMAD ​​Slovačka.

To udruženje navelo je da „uviđa razloge zbog kojih je Češka odlučila da obnovi granične kontrole na granici sa Slovačkom, ali podjednako apeluje na državne organe obe zemlje da ulože napore i ukinu ovu odluku što je pre moguće.

– Da bismo ublažili uticaj tokom trajanja ove mere, predlažemo uvođenje takozvanih „zelenih traka“, koje su značajno dopinele očuvanja lanaca snabdevanja, čak i tokom korona-krize – navodi se u saopštenju ČESMAD Slovakia.