Da li novo pravilo o isplati minimalne zarade donosi veće plate EU vozačima?

Nova pravila u drumskom saobraćaju, koja su u okviru Paketa mobilnosti EU stupila na snagu 2. februara, predviđaju i da vozačima mora biti isplaćena najmanje puna minimalna zarada, koja je u primeni u državi članici, dok u njoj rade.

  • Budite informisani na vreme! Pridružite se PlutonLogistics zajednici na Viberu! 

U praksi to znači da će kamiondžije iz EU, dok prevoze robu van svojih država gde im je sedište, morati da budu plaćeni prema minimalnoj satnici države u kojoj rade.

Na primer, ukoliko vozač kompanije registrovane u Hrvatskoj prevozi robu iz Nemačke za Francusku, moraće za taj prevoz da bude plaćen prema minimalnoj satnici u tim državama, a ne iznosom plate u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

To se ne odnosi na vožnju iz svoje u drugu državu, i natrag.

Cilj ove promene je zaustaviti praksu u kojoj vozači iz Poljske, Rumunije ili Bugarske voze robu na relacijama između drugih država članica, a dobijaju znatno manju platu u svojoj državi.

Kako Jutarnji list dalje navodi, nova promena ne samo što bi trebalo da bude povoljna za same vozače, već će verovatno uticati i na porast cena prevoza.

Podsetimo, za prevoznike koji posluju u Evropskoj uniji od 2. februara važe sledeća pravila:

  • obavezna prijava upućenih vozača putem posebnog interfejsa za prevoznike, koji je povezan sa IMI (Internal Market Information System) mrežom;
  • vozačima mora biti isplaćena najmanje puna minimalna zarada, koja je u primeni u državi članici, dok u njoj rade;
  • obaveza registracije prelaska granice na digitalnim tahografima;
  • obavezan povratak kamiona u centralu svakih 8 nedelja;
  • maksimalno 3 kabotaže u jednoj zemlji mogu da se obave u roku od 7 dana. Nakon ovog perioda, kamion ne može ući u tu zemlju 4 dana.

Dodatna objašnjenja Evropske komisije o novinama koje su po Paketu za mobilnost stupile na snagu u 2022, pogledajte OVDE. O tome kako se unošenje simbola države na granici odnosi na srpske prevoznike, čitajte OVDE.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.