DANSKA: Strani prevoznici „izbegli“ 95% kazni za parkiranje

Danski prevoznici nastavljaju negodovanje zbog činjenice da veliki broj stranih kompanija ne plaća kazne za parkiranje. Kako prenosi trans.infonadležne službe u Danskoj su od početka godine poslale više od 5.000 kazni za neplaćanje parkinga vlasnicima stranih vozila. U samo 5% slučajeva kazne su plaćene.

Povodom nastale situacije, generalni direktor udruženja Denmark’s Transport and Logistics Association (ITD) Erik Østergaard pozvao je ministra transporta da učestvuje u rešavanju ovog problema. Østergaard je podsetio da je i dosada govorio da je blokiranje točkova „jedini jezik koji će strani vozači razumeti.“

Pre nepunih godinu dana Østergaard je u otvorenom pismu predložio da se koriste stege za točkove kao moguće rešenje.

Tom prilikom on je rekao da su danski prevoznici koji plaćaju u nepovoljnom položaju u odnosu na strane kompanije koje „pokušavaju da se izvuku“ neplaćanjem. Naveo je i da su strani kamioni u Danskoj „iznad važećih pravila“ i da je situacija „neodrživa“.

Ni popusti na kazne ne motivišu strane prevoznike da plate

Tada je zbog takvih okolnosti danski parlament izglasao kontroverzni zakon koji dozvoljava prevoznicima da plate 50% manje na kazne za parkiranje, ako plate brzo.

Prema podacima transportmagasinet.dk, naknada za parkiranje od 2.040 DKK (otprilike 274 evra) za parkiranje duže od zakonskih 25 sati prepolovljena je na 1.020 DKK, ako se plati u roku od pet dana. Popust od 25 % se primenjuje ako se kazna plati u roku od 6 do 24 dana.

Korak je protumačen kao pokušaj vlasti da primora više stranih prevoznika da plati. Kako se pomenuti popusti odnose na sve, i danski vozači i prevoznici mogli su da uživaju u ovim pogodnostima u slučaju brze uplate.

Sudeći po najnovijim podacima, izgleda da popusti zasada ne funkcionišu.