Dozvoljeno ODSTUPANJE od propisanih odredbi vremena vožnje, pauze i odmora

Sve države koje su ugrožene epidemijom korona virusa, a posebno države članice EU, postojećim i vanrednim aktima dozvolile su prekoračenja propisanih odredbi vremena vožnje, pauza i odmora.

AETR sporazum i zakonski okvir Republike Srbije i u ovom trenutku OMOGUĆAVA odstupanja od propisanih odredbi vremena vožnje, pauze i odmora bez definisanog vremenskog perioda, iz razloga vanredne situacije.

Neophodno je da vozač na poleđini tahografskog listića ili štampanog ispisa sa kartice vozača navede razlog – odstupanje od propisa zbog korona virusa.

Vozač će štampati ispis na kraju radnog dana i 28 dana ga držati kod sebe. Važno je da nakon tog vremena prevozniku razduži štampani ispis.

Ovo pravilo važi i za vožnju u konvojima. Takođe, odnosi se na sve prevoze bez obzira na vrstu tereta.

Zemlje EU intenzivno obaveštavaju prevoznike o ovim pravilima, kako bi se izbegla dalja uska grla na transportnim koridorima.

Od značaja je da vozač bude odgovoran i da, uprkos mogućnostima koje su propisane u ovakvoj situaciji, ne upravlja vozilom ukoliko se ne oseća sposobnim za vožnju.

Article 9 AETR

Exceptions

Provided that road safety is not thereby jeopardized and to enable him to reach a suitable stopping place, the driver may depart from the provisions of this Agreement to the extent necessary to ensure the safety of persons, of the vehicle or of its load. The driver shall indicate the nature of and reason for his departure from those provisions on the record sheet or on a printout of the control device or in his duty roster, at the latest on arrival at a suitable stopping place.

Član 12 ZoRV (Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima)

Vozač može da odstupi od odredaba čl. 5-8. ovog zakona, odnosno čl. 6-8. AETR sporazuma, u meri u kojoj je to potrebno da bi se osigurala bezbednost putnika, vozila ili tereta, ukoliko se time ne ugrožava bezbednost saobraćaja, a kako bi se omogućilo vozilu da stigne do prvog pogodnog prostora za parkiranje vozila. Vozač mora da naznači razlog za ovakvo odstupanje ručno na poleđini tahografskih listića ili termalnog papira za ispis ili na drugom validnom dokumentu, najkasnije po dolasku na pogodni prostor za parkiranje vozila.

Izvor: pumedtrans.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.