Einride i DB Schenker uvode autonomne električne kamione na javnom putu

Einride i DB Schenker, vodeći globalni špediter i pružalac logističkih usluga, pokrenuli su prvu instalaciju autonomnog, potpuno električnog kamiona ili T-pod-a u DB Schenker postrojenju u Jenčepingu u Švedskoj u novembru. To je bila prva komercijalna instalacija ove vrste u celom svetu, saopštio je Enride.

Autonomni kamioni će postati sve važniji za sektor logistike. Zajedno sa Einride-om, sada smo u mogućnosti da uvedemo autonomne, potpuno električne kamione u kontinuirani saobraćaj na javnom putu – prekretnica za prelazak na transportni sistem budućnosti – rekao jeJochen Thewes, izvršni direktor DB Schenkerkompanije.

Švedska agencija za transport i Einride sproveli su 7. marta takozvani SAT test,  test u realnim uslovima, u postrojenju u Jenčepingu. Vladina agencija je zaključila da T-pod radi u skladu sa švedskim propisima o saobraćaju. Zahtev Einride-a za proširenje probne vožnje na javni put odobren je 11. marta.

– Gust drumski transport odgovoran je za značajan deo globalnih emisija CO2. Probna vožnja u Jenčepingu je mali, ali važan korak ka održivom transportnom sistemu. Dozvola Švedske agencije za transport je važna potvrda bezbednosti ovog rešenja – rekao je Robert Falk (Robert Falck), direktor i osnivač kompanije Einride.
Svakodnevni transport od skladišta do terminala počinje tokom proleća.

Dozvola se odnosi na kratku udaljenost na javnom putu unutar industrijske zone – između skladišta i terminala – gde su ograničenja brzine obično mala. Dozvola važi do 31. decembra 2020. godine.

Einride i DB Schenker započeli su svoje partnerstvo aprila 2018. godine. Sporazum uključuje i probnju vožnju u Jenčepingu i opciju za dodatne probne vožnje na međunarodnom planu.

Ericsson i Telia obezbeđuju instalaciju vezom baziranom na 5G i sa visokim performansom.

Izvor foto: www.einride.tech