„Elektronski redovi“ za kamione – Rusija uvodi rezervaciju vremena dolaska na granični prelaz

Od septembra 2023. Rusija će na graničnim prelazima za prolazak kamiona uvesti uslugu „elektonskih redova“, saopštilo je rusko ministarstvo nadležno za saobraćaj.

Izmenama odgovarajućih propisa, koje su usvojene krajem prošle godine, dozvoljeno je „uvođenje mehanizma kojim će vreme pristupa kontrolnim punktovima, za kamione, moći da se rezerviše unapred“, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način prevoznici će imati mogućnost da unapred rezervišu vreme dolaska vozila na granične prelaze, čime će se redovi čekanja i vreme zadržavanja vozila smanjiti, dodaje se na sajtu Ministarstva transporta Ruske Federacije.

Od 1. marta 2024. godine na ruskom Portalu državnih službi i državnom informacionom sistemu elektronskih transportnih dokumenata (GIS EPD) prevoznici će moći besplatno da rezervišu vreme, datum i mesto prelaska graničnog prelaza. Do tada, usluga će biti dostupna „na informativnom portalu ili na određenim samouslužnim terminalima“, navodi se na sajtu ruskog ministarstva. 

– Elektronski red je prva faza integrisanog pristupa organizovanju i promeni infrastrukture međunarodnih kontrolnih punktova. Planiramo da postepeno uvodimo tehnologiju rezervacije vremena. Ono što je važno napomenuti je da će digitalna usluga, pre svega, omogućiti raspodelu opterećenja na kontrolnim punktovima i smanjenje redova. Za učesnike u saobraćaju, uvođenje mehanizama za rezervaciju vremena unapred, značiće poboljšanje planiranja vremena u transportu – komentarisao je Dmitrij Bakanov, zamenik ministra saobraćaja.

Od 22. novembra do 22. decembra, Rusija je na graničnom prelazu Chernyshevskoe sa Litvanijom sprovela uspešan pilot projekat u kome je učestvovalo 300 teretnih vozila i više od 100 putničkih (uključujući i vozila sa stranim tablicama). Kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, „vozači su pokazali veliko interesovanje za ovaj projekat“.

Spisak prelaza na kojima će biti moguće koristiti uslugu rezervisanja vremena unapred, biće dodatno utvrđen Uredbom Vlade Ruske Federacije, dodaje se.

Originalno saopštenje na ruskom jeziku možete pogledati OVDE.