EORI broj prevoznika u tranzitu – obaveštenje Uprave carina Srbije

Uprava carina Republike Srbije objavila je obaveštenje o EORI broju prevoznika u tranzitu, koje prenosimo u nastavku prenosimo u celosti.

„Uvođenjem novog sistema NCTS, faze 5, pravila za podnošenje i popunjavanje tranzitnih deklaracija su usklađena sa carinskim propisima Evropske unije propisanih Prilogom B Delegirane i Implementacione Uredbe Komisije (EU).

Primenom novog sistema NCTS, faze 5, uvedeno je novo pravilo i obavezan podatak tranzitne deklaracije – EORI broj za prevoznike, u slučajevima kada tranzitna deklaracija sadrži sigurnosne i bezbednosne podatke.

Imajući u vidu da je određen broj zemalja Evropske unije počeo sa primenom NCTS, faze 5, deklaracije koje nemaju podatak o EORI broju prevoznika, kao i ukoliko navedeni podatak nije validan, biće odbijene od sistema NCTS, faza 5, što prouzrokuje zadržavanje prevoznih sredstava radi podnošenja nove deklaracije.

Privredni subjekti i druga lica mogu izvršiti registraciju kod nadležnih organa za dodelu EORI brojeva u svakoj državi članici EU na sledećoj veb stranici Evropske komisije: https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/ra_consultation.jsp?Lang=en

Validnost EORI broja se može proveriti na sledećoj veb stranici Evropske komisije: https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Screen=0&Expand=false&Lang=en&parentfolder=.%2f

Skrećemo pažnju da se tokom tranzicionog perioda, odnosno do 01.12.2023. godine, pomenuto novo pravilo o validnosti EORI broja prevoznika neće primenjivati, sa ciljem da svi privredni subjekti usklade svoje poslovne aktivnosti prema odnosnom pravilu“. 

Dokument možete pogledati i zvaničnom sajtu Uprave carina Republike Srbije.

  • BONUS SADRŽAJ: 

Srba je kamiondžija sa bogatim iskustvom sa domaćih puteva. On je vozač u firmi koja prodaje elektro kablove i solarne panele. Čeka i on, iako ne vozi međunarodnu špediciju. A nekad i spava u kabini. Poslušajte njegovu priču!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.