EU usvaja nove standarde za bezbedna kamionska parkirališta

Evropska komisija usvojila je nove standarde i procedure za podršku razvoju sigurnih i bezbednih parkirališta za teška vozila širom Evropske unije. Cilj inicijative je da poboljša uslove za odmor i zaštiti vozače od nasilja i krađa.

Novi standardi EU kategorišu parking prostore prema četiri nivoa bezbednosti: bronzani, srebrni, zlatni i platinasti. Ovo će omogućiti operaterima da odaberu nivo sigurnosti koji im je potreban prema vrednosti robe koju prevoze.

Bezbednosni standard definisan je prema bezbednosti sledećih kriterijuma:

  • okruženja;
  • samog parking prostora;
  • ulaznih/izlaznih tačaka;
  • procedura koje osoblje sprovodi.

Na primer, sertifikovani bronzani parking može da obezbedi lokaciju putem video nadzora određenih oblasti, dok platinasti parking uvek nadgleda osoblje na licu mesta, koristeći dodatne bezbednosne mere, kao što je tehnologija prepoznavanja registarskih tablica na ulazu i izlasku.

Bez obzira na stepen bezbednosti, sigurno i bezbedno parkiralište takođe mora da obezbedi da vozači imaju pristup svim neophodnim sadržajima, kao što su tuševi, toaleti, prostori za kupovinu hrane i pića, internet konekcija itd.

Kada je reč o teškim vozilima, studija Evropske unije je 2019. godine identifikovala nedostatak 100.000 parking mesta za prenoćište, kao i značajan nedostatak bezbednih i sigurnih parking površina. Od 300.000 raspoloživih mesta, samo 7.000 se nalazilo u sertifikovanim bezbednim parking prostorima, navodi se u saopštenju EK.

Odluka Evropske komisije o novim standardima za bezbedna parkirališta dostupna je na transport.ec.europa.eu. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.