EKSKLUZIVNO: Gradnja logističkog centra u Dobanovcima, nova tržišta – Šta Waberer’s planira nakon kupovine MDI

Mađarska logistička kompanija Waberer’s Group završila je kupovinu većinskog udela u MD International (MDI).

Ugovor o preuzimanju jednog od ključnih igrača na srpskom tržištu distribucije, podsetimo, potpisan je krajem prošle godine, a mađarski gigant pre nekoliko dana objavio je na svom sajtu izveštaj o završenoj akviziciji.

Nakon što je u oktobru 2023. godine Waberer’s potpisao kupoprodajni ugovor o preuzimanju 55% MDI-a, sa mogućnošću kupovine i preostalih 45% udela u budućnosti, pre nedelju dana transakcija je i zaključena. Dvojica privatnih vlasnika iz Srbije su zadržala po polovinu od ovog dela – po 22,5%.

U sklopu transakcije, Waberer’s je stekao opciju i za sticanje udela u MDI Dobanovci, kompaniji koja je u sklopu transakcije izdvojena iz MDI, a koja poseduje 8,5 hektara zemljišta za razvoj logističkog centra u Dobanovcima.

MDI je jedan je od glavnih igrača na srpskom tržištu distribucije, sa fokusom na domaću distribuciju, drumski transport i skladištenje. Kako u Waberer’s navode, srpska kompanija ima višedecenijsko iskustvo u oblasti distribucije robe široke potrošnje, kako sa međunarodnim, tako i sa lokalnim klijentima iz FMCG sektora (Fast-Moving Consumer Goods).

Kompanija MDI osnovana je 1997. godine, a prema preliminarnim podacima, u 2023. godini ostvarila je prihod od 55 miliona evra, EBIT od 2 miliona evra, kao i 1,8 miliona evra dobiti nakon oporezivanja. Zapošljavaju ukupno 280 ljudi, i raspolažu voznim parkom od 140 vozila različitnih veličina. Među njihovim najvažnijim klijentima su Henkel, Casablanca, Vitaminka, Pionir, Schwarzkopf&Henkel, Solea, Vileda, Wilkinson…

MD International posluje iz centralnog skladišta u Beogradu, kao i iz dodatnih cross-dock skladišta u Nišu, Novom Sadu i Čačku (raspolaže ukupnom površinom od oko 10.000 m2 skladišnog prostora). Takođe, MDI poseduje zemljište u blizini Beograda gde se planira izgradnja novog skladišta.

Kako saznajemo, ukoliko planirani logistički centar dobije potrebne građevinske dozvole, Waberer’s će dokapitalizovati MDI Dobanovci, čime će dostići i 55% udela u ovoj kompaniji. U planu su skladišni kapaciteti od oko 20.000-25.000 kvadratnih metara.

Iz Waberer’s takođe najavljuju da će ova sinergija dati doprinos planiranom regionalnom širenju – vozni park MDI mogao bi da opslužuje region – Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju… MDI će postati deo Waberer’s-ovog sektora ugovorne logistike, a među post-akvizicijskim ciljevima izdvaja se i proširenje portfolija usluga i kupaca kompanije MDI na automobilsku i elektronsku industriju.

Generalni direktor Waberer’s, Zsolt Barna, naglasio je da je akvizicija u skladu sa strategijom kompanije za postizanje rasta kroz organski razvoj, ulaganja i akvizicije. Ovo je druga velika akvizicija mađarske kompanije nakon kupovine mađarskog lidera u oblasti logistike na železnici – PSP Group. Waberer’s-ov krajnji cilj je da postane vodeći provajder kompleksnih logističkih usluga u Istočnoj Evropi do 2027. godine, a kompanija zato istražuje dalje regionalne akvizicije.