Heineken električnim kamionima transportuje pivo i preko granice (FOTO, VIDEO)

Kompanija Heineken koristiće električne kamione za transport između pivare Den Bosch u Holandiji i distributivnog centra Duisburg u Nemačkoj. Za te potrebe, u saradnji sa kompanijom Einride, angažovaće pet kamiona Mercedes eActros 300.

Uvođenjem električnih vozila u prekogranični transporta tereta kompanija planira da na pomenutoj ruti smanji emisije ugljen-dioksida za oko 930 tona godišnje.

Direktor strateškog lanca snabdevanja Arjen van der Voude (Arjen van der Woude) kaže da će dekarbonizacija logistike igrati ključnu ulogu u postizanju nultog zagađenja, koje je Heineken zacrtao u svoje planove.

– U ovoj fazi, električna baterija je jedna od najbolje pozicioniranih tehnologija za dekarbonizaciju drumskog transporta tereta. Einride ima znanje, mrežu i iskustvo da ponudi dugoročne, sveobuhvatne usluge električnih teretnih kapaciteta po konkurentnim uslovima. Njihova sposobnost da povežu proizvođače opreme, transportne kompanije, prevoznike, vozače i nadležne organe kako bi nesmetano organizovali logistiku u kritičnim delovima naše mreže, čini ih odličnim partnerom – rekao je van der Voude.

U prvoj etapi projekta Heineken će se u potpunosti osloniti na ponudu kompamije Einride. To uključuje primenu kamiona koji će se napajati električnom energijom dobijenom iz obnovljivih izvora, uspostavljanje infrastrukture za punjenje i integraciju operativnog sistema vođenog veštačkom inteligencijom koji upravlja celim eekosistemom.

Početna flota od pet kamiona Mercedes eActros 300 prevoziće deset tura dnevno (~540 km po kamionu). Infrastruktura za punjenje koja će opsluživati ovu rutu zasnovana je na Kempower rešenju za punjenje, koje je integrisano sa Sagom. Koristeći njihove podatke, Saga će optimizovati rute, minimizirati potrošnju energije i pažljivo pratiti smanjenje emisija.

Einride pomaže svojim partnerima da smanje emisije ugljen-dioksida iz vozila za čak 95%, u odnosu na dizel-alternative.

Naša kompanija vidi Heineken kao idealnog partnera na jasno definisanom putu smanjenja emisija, rekao je Robert Zigler, generalni direktor Einride za EMEA region.

– Heineken u celom lancu vrednosti sprovodi akcije na dostizanju karbonske neutralnosti i srećni smo što im možemo pomoći da dostignu ovaj cilj – rekao je Zigler.

Kompanije su dodale da planiraju da prošire partnerstvo i na druge zemlje u bliskoj budućnosti.

Kratak video pogledajte u nastavku!