Hiper kamion“Starship“ – velika efikasnost uz dostupnu tehnologiju

Shell“ i „Airflow“ su predstavili projekt „Starship„, odnosno koncept hiper kamiona koristeći dostupnu konvencionalnu tehnologiju. „Shell“  i „Airflow“ su demonstrirali da se i s klasičnim pogonom, ali uz neke dodatke, može realizovati vrlo niska potrošnja. Za početak, „Starship“ je većim delom izveden od karbonskih vlakana što smanjuje masu i olakšava oblikovanje. Za pogon koristi Cumminsov ISX 15 motor snage 400 KS te 2.500 Nm obrtnog momenta pri čemu je 18-brzinski automataski menjač kalibriran na način da omogućuje normalnu vuču pri samo 800 o/min. Ovakav postupak poznat i kao “dowspeeding” omogućuje za 1% manju potrošnju za svakih 100 o/min manje brzine obrta motora.

Osim što je ceo kamion posebno aerodinamički oblikovan, na prednjoj masci je aktivna rešetka koja se zatvara kako bi se dodatno smanjio otpor vazduha. Takođe, na prednjem delu prikolice su ugrađeni spojleri koji smanjuju otpor vazduha. U istu svrhu služe i bočne zavese s kojima je kamion potpuno „oklopljen“ što dodatno smanjuje otpor vazduha.

Na krovu prikolice je solarni panel snage 5.000 W koji služi napajanju svih uređaja u kabini, od svetala do mikrotalasne.  S obzirom da je „Shell“ jedan od nosioca projekta posebna pažnja je posvećena radnim fluidima.