I globa i oduzimanje dozvole – Srpski prevoznik „uhvaćen“ u vožnji sa magnetom u Poljskoj

Gubitak vozačke dozvole, novčane kazne za vozače, ali i postupci pokrenuti protiv prevoznika, rezultati su kontrola koje su tokom prošlog meseca sproveli inspektori velikopoljske, lođske i podlaške inspekcije drumskog saobraćaja u Poljskoj. Reč je slučajevima u kojima je utvrđena manipulacija tahografom, a u jednom od njih učestvovao je i srpski prevoznik.

U ponedeljak (11. aprila), inspektori ITD (Inspektorat Transportu Drogowego) iz Ostrova Velikopoljskog i Lođa sproveli su zajedničku akciju kontrole tahografa, na granici pokrajine Velikopoljsko i Lođsko. U dva slučaja utvrdili su da je tahograf bio isključen tokom vožnje. Vozači su kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od 2.000 poljskih zlota (oko 420 evra), kao i tromesečnim zadržavanjem vozačke dozvole. S druge strane, pokrenut je upravni postupak protiv firme, uz novčanu kaznu od 20.000 zlota (oko 4.200 evra).

Tri dana ranije, kod mesta Zbrzeźnica na državnom putu 63, inspektori Podlaške inspekcije drumskog saobraćaja zaustavili su vozilo srpskog prevoznika. Uviđajem su utvrdili da je vozač kamiona koristio zabranjeni predmet za falsifikovanje upisa u tahograf, odnosno magnet, koji je falsifikovao stvarna očitavanja. Takvim postupkom, vozač kamiona tokom vožnje mogao je da simulira odmor. Tokom kontrolisanog perioda, na kartici vozača nije zabeležen ni minut proveden za volanom.

Inspektori Pokrajinske saobraćajne inspekcije u drumskom saobraćaju kaznili su vozača sa tri novčane kazne i gubitkom vozačke dozvole na 3 meseca. S druge strane, protiv srpskog prevoznika je pokrenut upravni postupak za izricanje novčane kazne.

U saopštenju nadležnih poljskih organa navodi se da „takozvana ‘vožnja na magnet’ takođe znači i ometanje stanja brojača kilometara i krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od 3 meseca do 5 godina. U ovom slučaju aktivnosti sprovodi i policija“.

Kako se dodaje u saopštenju poljske inspekcije drumskog saobraćaja, neregularnosti u korišćenju tahografa osim što doprinose nelojalnoj konkurenciji, takođe znače i izlaganje opasnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.