InoBat planira izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Srbiji

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je sa Vladom Srbije potpisao deklaraciju o namerama za izgradnju fabrike za električna vozila u Srbiji, kapaciteta do 32 GWh. 

Plan je da fabrika, sa početnim kapacitetom od 4 GWh, bude otvorena 2025. godine.

Vlada Srbije pristala je da obezbedi sredstva u iznosu do 419 miliona evra (431 milion dolara), uključujući grantove i poreske olakšice za podršku projektu, saopštio je InoBat.

Iako sporazum nije konačan, izvor upoznat sa temom izjavio je da je „veoma blizu“, javlja Reuters. InoBat je saopštio da želi da izgradi gigafabriku u Zapadnoj Evropi i jednu u Istočnoj Evropi, dodaje se.

Prošlog meseca, InoBat je saopštio da je potpisao deklaraciju o namerama sa španskom vladom za izgradnju gigafabrike u Valjadolidu. Deklaracija nije finalizovani sporazum, te druge lokacije – uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, ostaju u razmatranju za InoBat-ovu zapadnoevropsku fabriku, podseća Reuters.

Dodaje se i da će InoBat će početkom sledeće godine otvoriti pilot-liniju od 45 megavat-sati (MWh) u Bratislavi za proizvodnju baterija visokih performansi.

InoBat takođe planira istraživačko-razvojni objekat u Indijani, koji bi mogao da se proširi u gigafabriku, u zajedničkom ulaganju sa fintech kompanijom Ideanomics. Ideanomics je, inače, jedan od investitora u kompaniju InoBat, kao i rudarska grupa Rio Tinto i češki CEZ. 

Foto: Pixabay.com/Stan Petersen, ilustracija