Intereuropa se povlači sa Ljubljanske berze

Akcijama Intereurope više se neće trgovati na Ljubljanskoj berzi.

Kako je objavio portal seebiz.eu, akcijama ove slovenačke logističke kompanije trgovalo se od 1998. godine, obim poslovanja je neko vreme bio skroman, a poslednji put je njihov kurs bio 1,66 evra.

Kako je navedeno u obaveštenju, objavljenom na sajtu Ljubljanske berze, uprava i Nadzorni odbor predložili su da se sa organizovanog tržišta povuče svih 16,8 miliona akcija marke IEKG. Odluka stupa na snagu danom upisa u sudski registar, a povlačenjem sa berze Intereuropi prestaje status javnog akcionarskog društva.

Od 2019. godine Intereuropa je u većinskom vlasništvu Pošte Slovenije, koja je sredinom decembra prošle godine svoj vlasnički udeo povećala na 94,31%. Od 1. marta ove godine na njenom čelu je Borut Zorić.

Grupacija Intereuropa je vodeći pružalac logističkih usluga u Sloveniji i Jugoistočnoj Evropi. Prema nerevidiranim podacima objavljenim pre mesec dana, u 2023. godini ostvarila je 188,5 miliona evra prihoda od prodaje, što je šest odsto manje nego godinu ranije. Neto dobit povećana je za 42% na 7,3 miliona evra. Na pad prihoda u prošloj godini značajno su uticale znatno niže cene pomorskog i vazdušnog saobraćaja i manja potražnja za drumskim prevozom, objasnili su tada u kompaniji.

Foto: intereuropa.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.