Italija uvodi daljinsku kontrolu težine kamiona – Počelo testiranje na autoputu A3

Novi nadzorni sistem kontrolisaće težinu kamiona na italijanskim autoputevima, prenosi trans.info.

U Italiji je započela faza ispitivanja sistema za nadzor kamiona u realnom vremenu, putem kojeg će operater moći da proveri da li su teretna vozila prekoračila svoju zakonski dozvoljenu težinu.

Platforma je puštena u rad 28. juna na italijanskom autoputu A3 između Napulja i Salerna. Tehnologiju je razvio Movyon u saradnji sa italijanskim Ministarstvom za infrastrukturu i održivu mobilnost.

Sistem kombinuje algoritme za otkrivanje i upozorenje sa hardverskim komponentama kao što su najsavremenije kamere i tehnologija dinamičkog merenja. Prema saopštenju za štampu kompanije Movyon, deo sistema su čelične ploče, učvršćene u asfalt i opremljene optičkim senzorima, koji mogu izračunati težinu svakog vozila u toku vožnje.

Šta se dešava ako se utvrdi da je neko kontrolisano vozilo preteško?

Uređaj prenosi podatke u realnom vremenu u centralni sistem. Vozači koji se ne pridržavaju upozorenja na displejima duž autoputa, mogu očekivati zabranu preticanja. Takođe, biće obaveštena i saobraćajna policija, koja će pratiti kamion do prvog isključenja.

Oni koji voze Italijom, sa ovom inovativnom tehnologijom zasad mogu da se susretnu na sledećim deonicama autoputa A3:
– Južni krak, između petlje Nocera Sud i Salerna;
– Krak prema severu,između petlje Salerno i Cava de Tirreni; petlje kod Cava de Tirreni, Vietri sul Mare i Salerno.

Centralni računar regulisaće brzinu?

Ovaj sistem nije jedini putem kojeg italijanske vlasti nameravaju da efikasnije kontrolišu i regulišu teretni saobraćaj, podseća trans.info. Kao što je već poznato, pokrenuta je ideja da se na autoputu Brener ode korak dalje praćenjem brzine kamiona i, praktično, upavljanjem brzinom kamiona uz pomoć centralnog računara.

Takav sistem zahtevao bi postavljanje semafora na svakih 50-100 metara duž autoputa, koji bi komunicirali sa obaveznim softverom instaliranim u kamionu. Brzina bi bila automatski regulisana, te bi papučice gasa i kočnice radile u skladu sa centralnim računarom A22, u zavisnosti od uslova na putu. Vozač bi trebalo samo da upravlja volanom.

Cilj ove ideje, koja zasad deluje futuristički, jeste da se garantuje veća bezbednost, ali i da se smanje gužve na putu.