Izuzeće od zabrana kretanja u Nemačkoj samo za određene prevoze

Nemačka Savezna kancelarija za prevoz tereta (BAG) danas je objavila zvanično saopštenje o izuzećuma od zabrana kretanja nedeljom, državnim praznikom i subotom, zbog poplava u toj zemlji. Izuzeća se odnose na nekoliko regiona, navodi se u saopštenju BAG-a.

U državi Rajna-Palatinat izuzeće od zabrana odnosi se na kamione preko 7,5 tona i kamione sa prikolicom za komercijalni/plaćeni prevoz robe u vezi sa spasavanjem i čišćenjem, u vezi sa snabdevanjem stanovništa zbog poplava, kao i na povezane prazne vožnje. Izuzeće važi do daljeg, a najkasnije do 31. avgusta 2021.

U Hesenu se pravilo o izuzeću odnosi na prevoze koji su direktno ili indirektno povezani sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica štete od oluje i s tim povezanim snabdevanjem stanovništva. Izuzeće važi do 1. avgusta 2021. godine.

U Baden Virtembergu se pravilo o izuzeću primenjuje na prevoze koji su direktno ili indirektno povezani sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica štete od oluje i brigom o stanovništvu. Izuzeće važi do 1. avgusta 2021. godine.

U Donjoj Saksoniji, pravilo o izuzeću primenjuje se na prevoze koji su direktno ili indirektno povezani sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica štete od oluje i s tim povezanim snabdevanjem stanovništva, kao i na povezane prazne vožnje. Izuzeće važi do 1. avgusta 2021. godine.

U Saksoniji-Anhalt, pravilo o izuzeću primenjuje se na prevoze koji su direktno ili indirektno povezani sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica štete od oluje i brigom o stanovništvu. Izuzeće važi do 1. avgusta 2021. godine (osim za odstupnja od vremean vožnje i odmora).

U Bremenu se pravilo o izuzeću odnosi na prevoze koji su direktno ili indirektno povezani sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica štete od oluje i s tim povezanim snabdevanjem stanovništva, kao i na direktno povezane prazne vožnje. Izuzeće se odnosi na zabranu vožnje nedeljom i državnim praznicima u skladu sa članom 30 (3) StVO; dodatno izuzeće od odredbi Pravilnika o vožnji u letnjem periodu nije potrebno, jer se on ne odnosi na autoputeve u Bremenu. Uredba se primenjuje do 1. avgusta 2021. godine.

U državama Mecklenburg-Zapadna Pomeranija i Sarland, pravila o izuzeću primenjuju se na prevoze koji su direktno ili indirektno povezani sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica štete od oluje i povezanim snabdevanjem stanovništva, kao i direktno povezanim praznim vožnjama. Izuzeće važi do 1. avgusta 2021. godine.

Odstupanja od vremena vožnje i odmora 

Kada je reč o prevozima koji su u vezi sa pružanjem pomoći i otklanjanjem posledica trenutne štete od oluje, odobrena su i određena odstupanja od vremena vožnje i odmora.

– Dnevno vreme vožnje može se produžiti na 10 sati pet puta nedeljno (odstupajući od člana 6. stav 1. rečenice 2. Uredbe (EZ) br. 561/2006)
– Nedeljno vreme vožnje ne sme biti duže od 59 sati (odstupajući od člana 6 (2) Uredbe (EC) br. 561/2006)
– Dozvoljeno je uzeti dva uzastopna skraćena nedeljna odmora, pod uslovom da vozač ima najmanje četiri nedeljna odmora u četiri uzastopne nedelje, od kojih najmanje dva moraju biti redovna nedeljna odmora. Svako smanjenje nedeljnog perioda odmora mora se nadoknaditi ekvivalentnim periodom odmora, koji se mora preduzeti bez prekida pre kraja treće nedelje koja sledi.

BAG napominje se da se odstupanja od vremena vožnje i odmora mogu koristiti samo pod uslovom da se ne narušava bezbednost na putu.

Originalno obaveštenje na nemačkom jeziku možete pogledati na bag.bunde.de.