Još jedna evropska zemlja traži način da smanji ČEKANJE na utovar i istovar

Generalna direkcija za kopneni transport (Direccion General de Transporte Terrestre) u Španiji uskoro će početi da prati vreme čekanja na utovar, odnosno istovar, saopštilo je udruženje drumskih prevoznika tereta Fenadismer.

Prošlog decembra, špansko ministarstvo nadležno za saobraćaj postiglo je sporazum sa udruženjem Fenadismer o nekoliko mera koje pokrivaju važne oblasti, uključujući regulisanje utovara/istovara. Jedna od najvećih pobeda bila je to što je vlada pristala da donese uredbu o zabrani utovara vozačima, a druga, jednako važna, ograničenje vremena čekanja vozača u centrima i terminalima.

U mere koje su uključene u taj značajan projekat, ubraja se i izvođenje studije o vremenu čekanja u centrima za utovar i istovar „kako bi se kvantifikovali troškovi neefikasnosti u ovoj oblasti i definisale koje regulatorne mere mogu biti sprovedene”.

Da bi sprovela ovu meru i saznala stanje po pitanju čekanja vozača u Španiji, Generalna direkcija za kopneni saobraćaj je najavila da će započeti analitičku studiju koja prati trenutnu situaciju na određenim lokcijama, u realnom vremenu.

Tačne lokacije na kojima će se sprovoditi monitoring predložiće transportna udruženja.

Ova analiza biće sprovedena uz korišćenje kompjuterske aplikacije koja je već ranije korišćena za merenje, između ostalog, vremena čekanja na graničnim prelazima.

Pre nego što je postignut dogovor sa nadležnim ministarstvom, udruženje Fenadismer je sproveo sopstveno istraživanje o ovom pitanju i utvrdio da se na nekim mestima čeka i više od 5 sati, prenosi trans.info. 

Slično istraživanje, podsetimo, sprovedeno je nedavno u Italiji. Koristeći bazu podataka platforme Districoa, udruženje Federtrasporti analiziralo je ukupno 82.792 radna dana vozača i došlo do zabrinjavajućih podataka, da se više od trećine radnog dana vozača zapravo potroši na čekanje.