KAMIONSKI KARTEL: Da li imate pravo na odštetu?

Evropska komisija je 2016. i 2017. godine kaznila sa rekordnih 3,51 mlrd EUR šest najvećih evropskih proizvođača kamiona – MAN, Daimler/Mercedes, Volvo/Renault, Iveco, DAF i Scania. Kažnjeni proizvođači međusobno su se 14 godina dogovarali o ceni, odlaganju uvođenja novih tehnologija za smanjenje štetnih gasova iz motora, kao i o prenosu troškova za te tehnologije na kupce, umesto da budu jedni dugima konkurencija.

Ako je vaše preduzeće kupilo novi ili polovni kamion ukupne nosivosti veće od 6 tona, pomenutih proizvođača, tokom perioda od 1997. do 2014. godine vrlo je velika verovatnost da vam pripada novčana naknada između 10% i 20% od nabavne cene kamiona, navodi nemačko finansijsko-advokatsko udruženje „Sophokles-Gmbh“ i „Marzillier“, „Dr. Meier & Dr. Guntner“, specijalizovano za finansiranje i vođenje sudskih odštetnih procesa protiv velikih korporacija.

Prema navodima, to udruženje preuzima odštetni zahtev i finansira celi odštetni postupak – bez troškova i rizika za vas.

– Nama plaćate deo dobijene odštete. U slučaju da na suđenju ne postignemo željeni rezultat, vi nemate nikakve troškove – navodi finansijsko-advokatsko udruženje „Sophokles-Gmbh“ i „Marzillier“, „Dr. Meier & Dr. Guntner“.
Ta advokatska kancelarija, kako navodi, ima više od 1.000 zadovoljnih stranaka kojima su pomogli u sudskim procesima.

– U procesu protiv kartela delujemo u mnogo evropskih država i prikupili smo više od nekoliko hiljada zahteva. U Sloveniji se za nas odlučila većina najvećih autoprevoznika, komunalnih poduzeća i do sad je popisano više hiljada kamiona. Privredna komora Slovenije, Privredna komora BiH, Udruženje prevoznika Crne Gore i Poslovno udruženje međunarodnih transportera Srbije odlučili su da informišu svoje članove o ovom slučaju . U pregovorima smo i sa Privrednom komorom Albanije.

Sudske rasprave su planirane za početak ove godine u Nemačkoj.

Odštetni zahtev zainteresovani mogu podneti zastupnicama nemačkog advokatskog društva, a za to je potrebno:
– poslati kopije računa za svako pojedinačno vozilo kupljeno u spornom razdoblju,
– potpisati za vas pripremljen ugovor kojim ćete ovlastiti odvetničko društvo, da vas zastupa u odštetnom procesu.

Više informacija možete potražiti na internet stranici.

Kontakt:

  • Marija Gostović
  • zastupnica nemačkog advokatskog društva „Sophokles“ na područu Hrvatske, Srbije i BIH
  • mejl: info@kartelkamion.com
  • tel +385 99 486 1681

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.