Kamionski transport robe i dalje najzastupljeniji – Avio kargo beleži najveći rast

Količina robe prevezene u prvom polugodištu 2017. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, beleži rast od 4,4%. U istom periodu, obim rada, iskazan u tkm, veći je za 9,0%. Istovremeno se vidi da prosečan put jedne tone robe iznosi 336 km. Samo rečni saobraćaj beleži pad u količini prevezene robe, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: RZS

U istom periodu, prevoz robe železnicom beleži porast od 10%. Obim rada, iskazan utkm, raste za 12,4% u odnosu na isti period prošle godine.  Prevoz robe drumskim saobraćajem porastao je za 7,6%, a obim rada, iskazan u tkm, povećan je za 14,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima beleži pad u količini prevezene robe od 38,5%, a obim rada, iskazan u tkm, smanjen je za 29,0%. Prevoz robe avionom iskazuje rast u količinama prevezene robe od 69,3%, a u obimu rada, posmatrano u tkm, rast iznosi 295,5%.

Transport nafte cevovodima opada za 8,1% u količini prevezene nafte, a u ostvarenim tkm opada za 8,4%. Transport prirodnog gasa veći je za 28,7%, uz istovremeni rast obima rada od 28,6%.  Klasične poštanske usluge u prvom polugodištu 2017. godine, u odnosu na isti period 2016. godine, kod pismonosnih pošiljki beleže rast od 5,0%, a kod paketskih po šiljki rast od 78,3%.

Detaljnu statistiku pročitajte OVDE.

Pročitajte kakav su rezultat u istom periodu ostvarile Hrvatska i Poljska.