Konverzije Opelovih komercijalnih vozila: Podrška različitim poslovnim i zanatskim potrebama

Opelova laka dostavna vozila  dostupna su sa mnoštvom konverzija i posebnih adaptacija radi zadovoljenja niza poslovnih, zanatskih, ili potreba zajednice. Dok se osnovne konverzije obavljaju još u fabrici za najučestalije zahteve, vozila prilagođena za specifične potrebe krajnjih korisnika su takođe na raspolaganju kod trećih lica, specijalizovanih za konverziju koja preporučuje Opel. Koje god rešenje da je izabrano, kupac može biti siguran da će Opelovi strogi standardi kvaliteta biti zadovoljeni.

Fabrika isporučuje više od 330 formata vozila, uključujući 108 Combo, 42 Vivaro i 188 Movano varijanti. A, uz brojne sertifikovane konverzije, Opelovo lako dostavno vozilo može biti konfigurisano za obavljanje bilo kog zadatka, koliko god da je specijalizovan.

Fabričke konverzije: Kamionet, kiper, sandučar i posebna oprema

Fabričke konverzije sa kojima se isporučuje model Movano obuhvataju kamionete, sa neklizajućim drvenim podom za teret, i trostrane kipere sa zadnjim otvaranjem sa čeličnim patosom. Oba modela imaju čeličnu plastificiranu platofrmu, tamno sive boje, aluminijumske bočne stranice i zadnja vrata, integrisane tačke za fiksiranje tereta, zaštitu kabine sa držačima stepenica i bočnu zaštitu donjeg dela vozila. Za slučaj intenzivne upotrebe, kiperi mogu  biti snabdeveni čeličnim bočnim i zadnjim stranicama.

Posebne opcije uključuju i zadnji nosač za merdevine i postavljenu kutiju sa alatom. Produženi interfejsi i sklopovi kablova za zadnja svetla omogućavaju integraciju sa električnim sistemom vozila. Ove konverzije se mogu kombinovati sa pogonom na prednje ili zadnje točkove, dajući korisnu nosivost do 1.884 kg.

Visoko kvalitetne sandučne karoserije sa lakim aluminijumskim ramom i sintetičkim panelima takođe su dostupni za model Movano u veličinama od 20 ili 22 m3, sa odbojnicima za vetar radi poboljšanja aerodinamičnosti i i smanjenja potrošnje goriva, ili sa protorom za odlaganje u gornjem delu kabine, sa opcijom pristupa iz unutrašnjosti. Standardna oprema uključuje dvokrilna zadnja vrata sa otvaranjem pod uglom od 270 stepeni, neklizajući patos i bočnu zaštitu donjeg dela vozila. Enterijer je (zavisno od tržišta) ili aluminijumski ram sa 3 obložene aluminijumske trake za fiksiranje tereta, ili obložen šperpločom sa trakom za fiksiranje tereta na polovini visine oko enterijera.
Vivaro i Movano panel vanovi mogu biti i fabrički adaptirani radi ugradnje duple kabine, sa bočnim prozorima za putnike nazad i znatnim prostorom za teret u zadnjem delu. Velik broj opcija opreme za panel van uključuje, zavisno od modela: mreže za teret, teleskopski podesive blokirajuće šipke, krovne prozore, neklizajući drveni patos, panelne obloge na bočnim stranicama, bočne i podne šine, kompletnu opremu za enterijer za Combi varijante, ručice za hvatanje, dodatne grejače, parking grejače sa tajmerom i daljinskim upravljačem, drugi akumulator – i još mnogo toga.
Konverzije trećih lica, sertifikovane od strane Opela: Odgovori na specifične potrebe
Radi odgovora na specifične zahteve koji nisu obuhvaćeni onim što isporučuje fabrika, brojne konverzije i adaptacije, koje su sertifikovane od strane Opela, mogu se naručiti kod prodavaca Opela/Vauxhalla. Ove modele proizvodi mreža specijalizovanih dobavljača, od kojih su mnogi prisutni na glavnim tržištima.

Tekući program sertifikacije krenuo je početkom prošle godine, tako da je oko 100 različitih konverzija već sertifikovano od strane Opelovog tima za konverzije. Njih trenutno isporučuje oko 50 partnera za konverziju širom Evrope, a, do kraja 2013. godine Opel planira da sertifikuje bar još 100 konverzija uz povećanje broja preporučenih specijalista za konverziju.

Kod svih vozila, konverzije sertifikovane od strane Opela uključuju postavljanje nosača i polica za van, hlađene ili izoterm karoserije za higijenski prevoz namirnica u skladu sa propisima EU, kao i posebne konfiguracije dostavnih vozila. Tu su i posebne adaptacije za potrebe hitnih službi (policija, hitna pomoć i vatrogasci) i za prevoz putnika u invalidskim kolicima, sa rampama, dizalicama i zadnjim vratima.
Vivaro i Movano mogu biti opremljeni različitim specifikacijama kao vending vanovi, ili bočnim nosačima za prevoz stakla i velikih panela, ili kao posebni vanovi za prevoz putnika. Druge ugovorene modifikacije za Movano uključuju posebne sandučne karoserije, u veličinama i specifikacijama koje fabrika ne isporučuje i različite zadnje platforme, karoserije kipera i kamioneta sa lakim kranom i posebna rešenja za odlaganje materijala i alata. Movano može biti izmenjen u model niskog utovara za prevoz automobila, model za prevoz konja, školski autobus, ili biti opremljen ‘cherry picker’ hidrauličnom platformom. Na raspolaganju je vazdušno vešanje, a, kada je potrebna dodatna vučna sila, moguć je i pogon na sve točkove.
Pored mnogih fabričkih formata, dogovorene modifikacije za Combo uključuju i posebne niskopodne konverzije, poput WAV (vozilo dostupno invalidskim kolicima) za prevoz osoba sa invaliditetom.

Prednosti konverzija sertifikovanih od strane Opela

Izborom konverzije koju je obavilo treće lice sertifikovano od strane Opela, kupac može očekivati pogodnosti slične onima koje nude proizvodi koje se isporučuju iz fabrike. Opelova standardna 24-mesečna garancije neograničena kilometražom i dalje važi za osnovni model, dok se od firme koja vrši konverziju očekuje da ponudi odgovarajuću garanciju za izvršene modifikacije.

Proces sertifikacije podrazumeva da Opelovi inženjeri za LCV konverziju ocenjuju integrisanost vozila i postepeno odobravaju faze proizvodnje vozila, gde je to potrebno. Uručivanje ugovora i izdavanje sertifikata konverzije potvrđuju pridržavanje Opelovih smernica za konverziju i standarda kvaliteta.

Kao i kod fabričke konverzije, kupac ostvaruje prednosti rešavanja svih pitanja na jednom mestu, sa skraćenim vremenom isporuke. Konverzija se konkretizuje i naručuje preko prodavaca Opela/Vauxhalla, tako da osnovni model može biti upućen firmi koja vrši konvrziju dorektno iz fabrike, a potom prodavcu radi isporuke kupcu. U najvećem broju slučajeva, biće izdat samo jedan račun od strane prodavca Opela/Vauxhalla. Na raspolaganju su i Opelovi lizing i finansijski aranžmani, podložni uslovima na tržištu, a sertifikovana vozila se kvalifikuju za potpunu postprodajnu i servisnu podršku od prodavaca Opela/Vauxhalla, tako da firma koja je izvršila konverziju preuzima odgovornost za modifikacije.