Mađarska štiti svoje prevoznike i sektor logistike – ovo su nove mere koje stupaju na snagu

Prvi paket mera koje je pripremilo Ministarstvo nacionalne privrede (NGM) i koji je Vlada Mađarske najavila krajem 2023. godine, a koji služi jačanju drumskog saobraćaja i sektora domaće logistike, stupa na snagu, objavilo je ministarstvo u nedelju.

Primarni cilj zakonskih amandmana je stvaranje pravednih tržišnih uslova i zaštita domaćih prevoznika od porasta broja nelicenciranih stranaca, koji obavljaju poslove transporta u Mađarskoj, navodi se u saopštenju udruženja prevoznika MKFE. 

Na predlog prevoznika, uredbom se uvodi sistem minimalnih naknada za usluge, odnosno minimalne naknade za osnovnu uslugu, naknade za utovar i sortiranje paleta, kao i naknade za zastoje, a takođe maksimizira se broj podizvođača uključenih u transport.

U međuvremenu, biće nastavljen rad na drugom paketu mera, koji uključuje mnogobrojne mere zaštite tržišta i administrativno pojednostavljenje, kako bi se unapredila konkurentnost sektora.

Drugi paket mera – čija je priprema u toku u saradnji sa prevoznicima – formuliše i mere za jačanje kontrola u cilju suzbijanja nelegalnih prevoznika i ubrzanja službene administracije u vezi sa transportom. U saopštenju se navodi da, osim toga, u cilju podrške i pomoći domaćim prevoznicima, Vlada može da stvori zasebnu operativnu organizaciju pod rukovodstvom Ministarstva narodne privrede i Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, uz angažovanje prevozničkih organizacija. Cilj organizacije biće da se predlozi koji su dostavljeni Vladi ispitaju prema aspektu rasta sektora i da se sprovedu u praksi.

Gergeli Fabian, državni sekretar zadužen za industrijsku politiku i tehnologiju, izjavio je povodom stupanja zakona na snagu da vladine mere mogu značajno doprineti jačanju domaćih prevoznika, dajući podstrek performansama i povećanju kapaciteta mađarskog logističkog sektora.

Kako bi pomogle i podržale primenu novih pravila koja se odnose na minimalne naknade za usluge i angažovanje transportnih podizvođača, transportne organizacije su u saradnji sa NGM-om pripremile praktičan vodič koji je dostupan na sajtu Udruženja, navodi se.

U saopštenju se ističe da će Vlada nakon suzbijanja inflacije podstaći privredni rast 2024. godine. Da bi se postigao dinamičan privredni rast od četiri odsto, mora se ojačati sektor transporta i logistike, koji je žila kucavica privrede.

Cilj Vlade je da sektor logistike udvostruči svoj udeo u nacionalnoj ekonomiji, odnosno da do 2030. godine njegov učinak dostigne 10 odsto BDP-a. Namera vlade je da domaća logistička preduzeća izvuku što više iz industrijske i ekonomske ekspanzije narednih godina.

Izvor: MKFE
Foto: Pexels.com/Tony Mrst