MIGRANTSKA KRIZA: Hrvatska papreno kažnjava srpske prevoznike zbog oštećenja carinskih obeležja!

Kažnjavanje srpskih prevoznika u Hrvatskoj je neizdrživo, tvrde naši transporteri. Firme koje su se javile našoj redakciji tvrde da naši susedi dnevno uzmu i do 300.000 EUR od srpskih prevoznika jer pojedinačne kazne zbog oštećenih carinskih obeležja idu i do 8.000 EUR!

– Strašno je. Ljudi koji imaju po jedno, dva vozila gase firme – navode prevoznici iz Srbije.

Aleksandar Spasić, sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport, potvrđuje za PlutonLogistics da je kažnjavanje srpskih prevoznika učestalo i svakodnevno – kako na graničnim prelazima sa hrvatske strane tako i unutar teritorije te države.

– Hrvatski kontrolni organi kažnjavaju zbog oštećenih carinskih obeležja, a čije je oštećenje nastalo zbog ulaska migranata u vozila. U poslednje vreme srpski prevoznici i vozači se kažnjavaju i unutar teritorije Republike Hrvatske, jer, da bi ispoštovali obaveze o radnom vremenu posade vozila prave pauze i odmore u Hrvatskoj gde dolazi do oštećenja carinskog obeležja zbog ulaska migranata u vozila. U situacijama kada su naši vozači posumnjali na migrante zbog oštećenja sajle ili plombe zvali su hrvatsku policiju i bez obzira na to što su postupili odgovorno i korektno oni se kažnjavaju novčano!

On kaže da su zamolili srpsku ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović da zvanično dobije odgovor od kolega iz Hrvatske šta vozač treba da radi u slučaju da posumnja ili utvrdi da su mu ušli migranti u vozilo, a da ne bude kažnjen.

– Kazne se kreću i do 8.000 evra, s tim da se vozačima ponudi plaćanje odmah pa se kazna umanji na 4.000 evra. Naravno da vozači nisu u mogućnosti da ovo plate pa, kako bi se izbegao pritvor vozača, vlasnici firmi preuzimaju na sebe plaćanje.

Na pitanje, koji su načini da se reši taj problem, Spasić odgovara:

– Mi ne tražimo da se vozila ne kontrolišu već da se ne kažnjavaju vozači/preduzeća enormnim iznosima za nešto na šta ne mogu da utiču. Ukoliko vozač posumnja na migrante i uredno to prijavi policiji zašto bi on bio kažnjen? Problem migrantske krize neće se rešiti kažnjavanjem prevoznika zbog oštećenih carinskih obeležja, te smatramo da državne institucije Srbije i Hrvatske treba zajedno da deluju na rešavanju ovog problema i da pruže srpskim i drugim prevoznicima zvanična uputstva kako pravilno postupiti u ovim slučajevima kako bi se izbeglo kažnjavanje, kao što je to recimo uradila Velika Britanija.

Naš sagovornik kaže da je Udruženje više puta iniciralo i organizovalo sastanke na kojima su bili predstavnici svih nadležnih institucija iz Srbije i Hrvatske. Ipak, rezultata nema.

– Dva su pravca kojim bi naša zemlja mogla da pomogne: da se ne stavljaju carinska obeležja (carinke plombe) i da se svako vozilo obavezno pregleda aparatom za detekciju osoba u teretnom delu. Svakako, na mnogo višem političkom nivou je pokušaj dogovora sa hrvatskom stranom da se prekine praksa otimanja novca srpskoj privredi.

Ovaj problem već duže vreme muči naše prevoznike, pročitajte kakva je situacija bila u avgustu 2018.