MIHAJLOVIĆ: Menjaćemo propise koji koče prelazak robe preko granice

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je 22. aprila sa udruženjima drumskih prevoznika o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima i istakla da će njeno ministarstvo inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

– Mi smo već uradili proširenje graničnog prelaza Batrovci na granici sa Hrvatskom sa 12 na 18 traka, a radićemo i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, u pravcu Mađarske. Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja – rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je dodala da od transportnih firmi očekuje konkretne predloge, a da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo da sve bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola – navela je Mihajlović.

Trenutno su najduže kolone na prelazima Batrovci-Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, i Horgoš-Reske, na granici sa Mađarskom, gde dnevno prolazi oko 500 kamiona.

Na sastanku su razmatrane kratkoročne mere, među kojima je izmena Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, kao i dugoročne mere, koje se između ostalog odnose na zajedničke kontrole carinskih organa Srbije i susednih država.

Predstavnici prevoznika su posebno ukazali na duge procedure u carinjenju robe, i zamolili za pomoć kako bi se izbegla duga čekanja na graničnim prelazima, koje utiče ne samo na brzinu transporta, nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge zemlje EU.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika „Međunarodni transport“, Privredne komore „Međunarodni transport i logistika“, Udruženja za međunarodni transport, Udruženja „Vojvođanin“, Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“, kao i Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju Privredne komore Srbije.

Svetska banka nedavno je odobrila 90 mil USD za projekat unapređenja trgovanja i saobraćaja na Zapadnom Balkanu, uz zaključak da je u ovom delu Evrope potrebno pet puta više vremena da se pređe preko granice nego u mnogim zemljama Evropske unije i da kamioni utroše 26 miliona časova, što je skoro 3.000 godina, čekajući da pređu sa jedne na drugu stranu.