MIHAJLOVIĆ: Menjaćemo propise koji koče prelazak robe preko granice

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je 22. aprila sa udruženjima drumskih prevoznika o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima i istakla da će njeno ministarstvo inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

– Mi smo već uradili proširenje graničnog prelaza Batrovci na granici sa Hrvatskom sa 12 na 18 traka, a radićemo i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, u pravcu Mađarske. Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja – rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je dodala da od transportnih firmi očekuje konkretne predloge, a da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo da sve bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola – navela je Mihajlović.

Trenutno su najduže kolone na prelazima Batrovci-Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, i Horgoš-Reske, na granici sa Mađarskom, gde dnevno prolazi oko 500 kamiona.

Na sastanku su razmatrane kratkoročne mere, među kojima je izmena Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, kao i dugoročne mere, koje se između ostalog odnose na zajedničke kontrole carinskih organa Srbije i susednih država.

Predstavnici prevoznika su posebno ukazali na duge procedure u carinjenju robe, i zamolili za pomoć kako bi se izbegla duga čekanja na graničnim prelazima, koje utiče ne samo na brzinu transporta, nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge zemlje EU.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika „Međunarodni transport“, Privredne komore „Međunarodni transport i logistika“, Udruženja za međunarodni transport, Udruženja „Vojvođanin“, Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“, kao i Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju Privredne komore Srbije.

Svetska banka nedavno je odobrila 90 mil USD za projekat unapređenja trgovanja i saobraćaja na Zapadnom Balkanu, uz zaključak da je u ovom delu Evrope potrebno pet puta više vremena da se pređe preko granice nego u mnogim zemljama Evropske unije i da kamioni utroše 26 miliona časova, što je skoro 3.000 godina, čekajući da pređu sa jedne na drugu stranu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.