MUZIKA STOP: Novi sistem obaveštavanja o zastojima i nesrećama na putevima

Od 1. jula će se prekidati programi radija kako bi se slušaoci obaveštavali o saobraćajnim nesrećama i zastojima na putu. Radio 202 je nosilac tog programa u ime RTS-a.

“Pozdrav Radio Beogradu 202 i Jutarnjem programu RTS-a 1 od strane Komandno-operativnog centra MUP-a Republike Srbije”, glasila je glavna test poruka.

Glavna i odgovorna urednica Dvestadvojke Milica Kuburović  je objasnila kako procedura funkcioniše.

– MUP i Putevi Srbije prikupljaju informacije, a Komandno-operativni centar MUP-a bira šta je od strateškog značaja i dovoljno važno da bude vest koja prekida program, odnosno pojavi se kod vozača koji imaju uključeno TA dugme (traffic annuncement, saobraćajna objava). Kada dobijemo poruku od MUP-a objavljujemo je u najkraćem roku, preko talasa 202 i radio-predajnika kako bi došle do građana –  navela je Kuburovićeva.

Poruku neće čuti samo oni koji slušaju Radio Beograd, već sve stanice koje pokrivaju potez duž autoputa i Ibarske magistrale.

Bez obzira na to koju stanicu slušate, ili muziku sa USB-a ili ce-dea, kada dobijemo od MUP-a informaciju mi ćemo je objaviti i moći ćete da je čujete – rekla je urednica Dvestadvojke.

Dogovor je, kaže, da građani ne bombarduju velikom količinom informacija, već da se objavljuje samo ono što je strateški važno za celu zelju.

– Svi u lancu organizacije ovog projekta – MUP, ‘Putevi Srbije, RTS i ostali učesnici, očekujemo da će podići stepen bezbednosti saobraćaja u zemlji i uticati na ljude da budu dodatno oprezni, a biće korisnih informacija, poput upućivanja na alternativne pravce – rekla je Milica Kuburović.