Nedelja kontrole međunarodnog prevoza u Poljskoj

U prvoj polovini marta širom Poljske je organizovan niz saobraćajnih kontrola, u okviru kojih su drumski inspektori ustanovili više nepravilnosti u vezi sa dozvolama za međunarodni prevoz robe.

Dva takva slučaja evidentirana su u okviru dvodnevne akcije u Velikopoljskoj, kada su prekontrolisana 134 vozila. Tokom ove kontrole, dva vozača kamiona iz Rusije i Belorusije pokazali su neadekvatno popunjene dozvole. Transport je zaustavljen 12. marta, a protiv prevoznika je pokrenut postupak pred nadležnim organima.

Dan pre toga, 11. marta, kod Poznanja su patrolirale mobilne jedinice Biroa za kontrolu naplate putarina (Biura Kontroli Opłaty Elektronicznej). Tada je evidentiran slučaj poljskog prevoznika, koji je zaustavljen zbog neplaćanja putarine na mreži obuhvaćenoj sistemom eToll. Vozač kamiona je pokazao izvod iz međunarodnog sertifikata za prevoz za sopstvene potrebe, a na dokumentu je pisalo da je važio do 17.07.2020. I protiv ovog prevoznika je pokrenut pravni postupak.

Pred kraj prošle nedelje, inspektori iz Lublina zaustavljali su u Voronjecu. Zaustavljen je i kamion koji je pripadao beloruskoj transportnoj kompaniji. Kada je vozač pokazao dozvolu za međunarodni prevoz robe preko Poljske, utvrđeno je da je nepotpuna, jer su nedostajali registarski brojevi vozila i prikolice. Kako su naveli poljski nadležni organi, da bi se isprava koja daje pravo na obavljanje međunarodnog drumskog prevoza smatrala punovažnom, mora da sadrži sve potrebne unose, a obrazac dozvole treba pravilno popuniti najkasnije pre ulaska na teritoriju zemlje u kojoj će se prevoz obavljati.

Vozilo je upućeno na obazbeđeni parking, uz napomenu da prevoz može biti nastavljen nakon predočenja nove dozvole i plaćanja depozita za kaznu.

Izvor/foto: gov.pl

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.