Nemačka priprema veliku kontrolu TERETNOG saobraćaja u aprilu

Nemačka se priprema za pojačanu kotrolu teretnog transporta širom zemlje, u kojoj će učestvovati nekoliko hiljada policajaca, piše sueddeutsche.de.

Ministar unutrašnjih poslova Brandenburga Mihael Štubgen istakao je u saopštenju da „povećana konkurencija i pritisak na rokove u transportnoj industriji, između ostalog, dovode do predugog rada vozača i minimalnog odmora, što često prouzrokuje premor“. Takođe, neretko su prisutni i tehnički nedostaci na vozilima, kao i nedovoljno osiguran teret, a sve ovo zajedno dovodi do visokog rizika u saobraćaju.

– Posledice su često ozbiljne saobraćajne nesreće koje uključuju teretna vozila, često sa dramatičnim posledicama po ljude, infrastrukturu i društvo – rekao je Stubgen.

U Brandenburgu će policija 15. aprila obaviti prve provere u južnom delu Berlina i duž autoputa 2. Još jedna provera kamiona planirana je 16. aprila na A13, a u fokusu će biti upotreba uređaja koji ometaju pažnju vozača, kao i držanje odstojanja. Poslednja, glavna akcija planirana je 17. aprila na saveznom autoputu 24.

U kontrolu su uključene i carina, BALM (bivši BAG), kao i drugi partneri, prenose nemački mediji.