Novi plan raspodele međunarodnih dozvola za transport

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ubuduće će međunarodne dozvole za transport dodeljivati na jasan i na transparentan način. Ministarstvo je, kako je rekao državni sekretar Dejan Trifunović, u okviru Uredbe o raspodeli međunarodnih dozvola u međunarodnom prevozu stvari donelo uputstvo po kome će biti raspodeljivano 3% dozvola, koliko dodeljuje Ministarstvo.

Najveći deo, 97% dozvola, dodeljuje se i inače na osnovu javnog konkursa. Problem je do sada bio što je onih tri odsto dodeljivao ministar po „diskrecionom“ pravu, a ubuduće će i one biti raspodeljivane na osnovu kriterijuma. Trifunović je naveo da su Uputstvom jasno definisani kriterijumi kada je u pitanju nacionalna infrastrukutra, izvozni poslovi, a definisano je i da prvenstvo mogu imati i oni koji se prvi put javljaju za međunarodne izvozne dozvole, a ne da one budu samo predmet velikih subjekata.

– Jasno smo izvukli ono što je stvarno urgentno, kao što je pothlađeno voće i pečurke, kada je u sezoni vrlo bitno da taj predmet bude transportovan u Evropu ili na istok – objasnio je Trifunović. Kako je naveo, problem je u tome što do sada nikada nije postojao jasan, transparentan način raspodele tih tri odsto dozvola i što je to bio predmet diskrecione odluke ministara, a oko toga postoje i brojni sudski sporovi.

– Ta norma postoji u aktima i mora postojati zbog vanrednih okolnosti, jer nikada ne znate šta će se desiti i da li će biti neka nepogoda – objasnio je on i dodao da te dozvole mogu biti u određenim sezonskim delovima godine vrlo značajne za izvoz.

Trifunović je kazao da je imenovana i posebna komisija koja će voditi taj proces, i dodao da će postojati i jedan broj dozvola kod kojih taj procenat nije primenljiv, koji će se koristiti za nacionalnu infrastrukturu.

– Ovo je jasna poruka kako odgovorna vlast može postupati kada ne želi, kao što je to ranije bilo, da ministar diskreciono deli na preporuku ili već kako te dozvole – naveo je on.

Trifunović je istakao i da su spremni da izađu u susret svim zainteresovanim stranama, posebno sada kada je izvoz jako važan, ali na transparentan način gde će svi učesnici na tržištu znati jasne kriterijume kako se te dozvole dele.