Novi plan raspodele međunarodnih dozvola za transport

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ubuduće će međunarodne dozvole za transport dodeljivati na jasan i na transparentan način. Ministarstvo je, kako je rekao državni sekretar Dejan Trifunović, u okviru Uredbe o raspodeli međunarodnih dozvola u međunarodnom prevozu stvari donelo uputstvo po kome će biti raspodeljivano 3% dozvola, koliko dodeljuje Ministarstvo.

Najveći deo, 97% dozvola, dodeljuje se i inače na osnovu javnog konkursa. Problem je do sada bio što je onih tri odsto dodeljivao ministar po „diskrecionom“ pravu, a ubuduće će i one biti raspodeljivane na osnovu kriterijuma. Trifunović je naveo da su Uputstvom jasno definisani kriterijumi kada je u pitanju nacionalna infrastrukutra, izvozni poslovi, a definisano je i da prvenstvo mogu imati i oni koji se prvi put javljaju za međunarodne izvozne dozvole, a ne da one budu samo predmet velikih subjekata.

– Jasno smo izvukli ono što je stvarno urgentno, kao što je pothlađeno voće i pečurke, kada je u sezoni vrlo bitno da taj predmet bude transportovan u Evropu ili na istok – objasnio je Trifunović. Kako je naveo, problem je u tome što do sada nikada nije postojao jasan, transparentan način raspodele tih tri odsto dozvola i što je to bio predmet diskrecione odluke ministara, a oko toga postoje i brojni sudski sporovi.

– Ta norma postoji u aktima i mora postojati zbog vanrednih okolnosti, jer nikada ne znate šta će se desiti i da li će biti neka nepogoda – objasnio je on i dodao da te dozvole mogu biti u određenim sezonskim delovima godine vrlo značajne za izvoz.

Trifunović je kazao da je imenovana i posebna komisija koja će voditi taj proces, i dodao da će postojati i jedan broj dozvola kod kojih taj procenat nije primenljiv, koji će se koristiti za nacionalnu infrastrukturu.

– Ovo je jasna poruka kako odgovorna vlast može postupati kada ne želi, kao što je to ranije bilo, da ministar diskreciono deli na preporuku ili već kako te dozvole – naveo je on.

Trifunović je istakao i da su spremni da izađu u susret svim zainteresovanim stranama, posebno sada kada je izvoz jako važan, ali na transparentan način gde će svi učesnici na tržištu znati jasne kriterijume kako se te dozvole dele.

 

Podeli na društvenim mrežama: