Novi zakon o minimalnoj ceni rada u Francuskoj odnosi se i na srpske transportere

Proteklu nedelju  transportere iz Srbije uzdrmala je vest o primeni novog zakona o minimalnoj ceni rada (Loi Macron) u Francuskoj, a koji reguliše i obaveze poslodavca koji svoje zaposlene šalju na rad u tu zemlju.

Prema informacijama Poslovnog udruženja “Međunarodni transport”,  zakon se odnosi na vozače koji obavljaju međunarodni prevoz, i to bilateralni, za i iz trećih zemalja i kabotažu.

Zakon, pored ostalog, predviđa i postojanje zastupnika u Francuskoj za svaku firmu čiji radnici obavljaju neki posao na teritoriji te zemlje.

– Saglasno novim pravilima uvodi se obaveza popunjavanja potvrde (attestation), koju ispunjava poslodavac i koja važi do 6 meseci. U potvrdi nije potrebno specificirati koje aktivnosti će radnik obavljati. Informacije koje se traže u potvrdi odnose se na informacije o poslodavcu, informacije o radniku i njegovom ugovoru – navodi Udruženje“Međunarodni transport” na svom sajtu.

Obrazac potvrde možete preuzeti OVDE.

Poslodavci koji upućuju radnike u Francusku moraju odrediti svog predstavnika u Francuskoj, koji će biti zadužen za komunikaciju sa nadležnim organima i telima za kontrolu.

Udruženje dalje navodi da po novom zakonu, svaki strani radnik na teritoriji Francuske mora biti izjednačen u smislu naknade sa francuskim radnikom, za vreme provedeno na teritoriji Francuske, a od poslodavca koji je radnika uputio na put u Francusku se očekuje da to i dokaže.

–    Sankcije za nepoštovanje pravila su maksimalno 750 EUR ako radnik nema potvrdu kod sebe u vozilu ili ne zadovoljava propisane uslove, a maksimalno 450 EUR ukoliko nema ugovor o radu, dok je za poslodavca kazna 2.000 EUR ako nije izdao potvrdu za radnika ili nije odredio svog predstavnika. Pored navedenog, od 1. jula 2016. vozač sa sobom mora imati kopiju ugovora o radu (još nije potpuno jasno na kom jeziku, za sada je dovoljno da to bude na srpskim). Ti dokumenti moraju biti na raspolaganju tokom boravka u Francuskoj i 18 meseci nakon završetka boravka, navodi Udruženje „Međunarodni transport“.

Obrasce i informacije o sprovođenju ovog zakona možete pronaći  OVDE.

Inače, Udruženje je prikupilo nekoliko ponuda za zastupanje u Francuskoj.

Zasada samo upozorenje, ne i kazne

Kako Udruženje nezvanično saznaje od kolega iz drugih udruženja, francuski kontrolni organi će do 22. jula tokom kontrole stranih prevoznika samo upozoravati na obavezu poštovanja novog zakona o minimalnoj ceni rada – Loi Macron.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.