Od 18. jula omogućena i online prijava za eko takse

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da će od 18. jula na portalu Lokalne poreske administracije biti omogućeno elektronsko podnošenje prijava sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine (EKO taksa) na Obrascu 1 za 2020. godinu.

Rok za podnošenje prijave na Obrascu 1 za 2020. godinu, podsetimo, ističe 31. jula 2020. 

U prijavi je potrebno navesti period i godinu na koje se prijava odnosi (pošto podatak o periodu nije sastavni deo obrasca) i uneti tačan iznos godišnjeg prihoda iz prethodne godine (ne u hiljadama dinara).

U polje „jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost“ unosi se ukupan broj jedinica lokalnih samouprava, odnosno gradskih opština u kojima obveznik naknade obavlja pretežnu delatnost.

Prijave za 2019. godinu, za period od 7. do 31. decembra, ne mogu se podnositi elektronski.

Novina u vezi onlajn prijava odnosi se na primenu Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada.

Delatnost Drumski prevoz tereta (šifra 49.41), podsetimo, saglasno pomenutoj uredbi, ima srednji uticaj na životnu sredinu.

Izvor: Privredna komora Srbije

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.