Odobrena upotreba mega kamiona na određenim evropskim putevima

Nakon uspešnog testiranja, kontroverzni mega-kamioni dugi 25 metara mogu se voziti na svim putevima u regionu Rajna-Palatinat. Takođe je odobrena upotreba mega kamiona tipa 1 (dužine do 17,8 m) na svim putevima u Bremenu i Baden-Virtembergu. Savezno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture Nemačke (BMVI) smatra da postoje koristi od upotrebe kamiona sa produženim prikolicama u ovim nemačkim saveznim državama.

„Lang LKW“, tj. kamioni dužine 25,25 m, počeli su u Nemačkoj da se upotrebljavaju 1. januara 2017. Iako za vožnju ovih vozila nisu potrebne dodatne dozvole, oni mogu da se koriste isključivo na drumskoj mreži pod nazivom „Positivnetz“.

BMVI je 2. oktobra ove godine objavio 9. amandman na propise o kamionima sa produženom prikolicom kojim je mreža puteva koji mega kamioni mogu da koriste proširena i na sve autoputeve u regionu Rajna-Palatinat. Ova odluka je doneta nakon pilot testiranja koje je proteklo bez nesreća, izjavila je portparolka ministarstva, prenosi portal swr.de.

U regionu Rajna-Palatina kamioni sa produženim prikolicamado sada su mogli da se voze samo na sedam deonica puta (Haßloch-Kandel, Rohrbach-Wörth, Frankenthal-Worms, Bobenheim-Roxheim-Grolsheim, Offenbach-Petersberg i na dve deonice puta između Kandel-a i Wörth-a), koje su napravljene početkom 2018. Poslednjom izmenom Propisa dozvoljeno je kretanje mega kamiona na svim autoputevima:
– A6,
– A8 do Pirmasensove raskrsnice,
– A62,
– A63 do Kaiserslauternove petlje,
– A65 od Muterstada do petljeWörther Kreuz.

Iako se Savezna vlada u početku protivila upotrebi kamiona sa produženom prikolicom, na kraju je shvatila da se uz pomoć ovog rešenja smanjuje broj kamionskih, a samim tim i emisija CO2. Prema proračunima Volkera Visinga (Volker Wissing), ministra saobraćaja u regionu Rajna-Palatinat, samo zahvaljujući upotrebi mega kamiona, u 2018. godini broj tura kamionom u saveznoj državi -na sedam deonica -smanjen je za 12.000, što je dovelo do smanjenja emisije ugljen-dioksida za 150 tona.

Druge promene

Gore navedeni amandman predviđa i stavljanje u upotrebu kamiona sa produženim prikolicama tipa 1 na svim putevima u Baden-Virtembergu i Bremenu.
Pored toga, amandman propisuje i dodatnu obaveznu opremu za „Lang LKW“ kamione. Od 1. jula 2020. godine, ova vozila će morati da imaju sistem za nadzor „mrtvog ugla“, a bočna svetla moraju da budu modifikovana.